Een uitgelezen januari

Sterren geven aan boeken. Ik ben er nog altijd geen fan van. Blijkbaar helpt het mensen wel in hun boekenkeuze. Laura vroeg me of ik geen sterren kon geven in mijn maandoverzichtjes. Dat zou haar helpen om een boek te vinden dat bij haar past. Voor jou, Laura en voor mensen die zoals jou op zoek gaan naar een boek: vanaf nu mijn gelezen boeken gerangschikt volgens het aantal sterren dat ik ze op Hebban.nl gegeven heb. Maar ga nu alsjeblieft niet meteen naar onder scrollen, want een boek met drie sterren is écht geen slecht boek.

De boeken

3 sterren

De huisvriend – Heleen Debruyne (literatuur)

“Al drie jaar staat mijn grootmoeder in het tuinhuisje. In een roestvrijstalen urn – het goedkoopste model.”
Altijd bijzonder als een boek zich bijna in je achtertuin afspeelt. Waarom de urn daar nog altijd staat en vooral wat er bijzonder was aan haar grootouders, probeert het hoofdpersonage te achterhalen uit de dagboeken van haar grootvader. De verhalende momenten konden mij wel boeien, maar Debruyne vervalt soms in een essayistische stijl zonder ergens echt diep op in te gaan. Voor mij mist het boek dus vooral diepgang.

Steal like an artist – Austin Kleon (non-fictie)

Leuke ideeën om inspiratie op te doen, maar ook veel recyclage. Wat me het meest stoorde, was het gevoel dat Kleon eigenlijk niets zelf bedacht had. Meer dan de helft van wat hij vertelt, is een citaat van iemand anders. Mooi vormgegeven en leuk om eens door te bladeren, maar niet meteen een must have.

Maxton Hall College – Mona Kasten (YA)

Prachtige uitvoering, maar over de inhoud was ik ontgoocheld. Waarschijnlijk had ik gewoon verkeerde verwachtingen, want ik had me bij ‘geheimen’ en ‘verraderlijk web’ een verhaal vol intriges voorgesteld. Wat ik kreeg was een soort van Cinderella meets Gossip Girl. Ongetwijfeld heel leuk voor wie van dat genre houdt, maar ik had me dus duidelijk vergist.

Hildeke – Lieve Joris (literatuur)

Hildeke biedt een mooi en ontroerend beeld van de verhoudingen binnen een groot gezin, verteld vanuit het standpunt van één gezinslid. Dit boek vraagt misschien een beetje kennis over de achtergrond van Lieve Joris en haar schrijfstijl is niet helemaal mijn ding. Toch kan ik begrijpen waarom dit boek op de longlist van De Boon stond.

3,5 sterren

Echo – Matt Haig (YA – sciencefiction)

“Het is twee weken geleden dat mijn ouders werden vermoord.”
Aan het woord is Audrey. Na de moord op haar ouders vlucht ze weg en komt ze bij haar oom Alex terecht. Die staat aan het hoofd van het belangrijkste technologiebedrijf van de toekomst. Hou je klaar voor robots, echo’s (een ver gevorderd soort robots), een wereld vol A.I. en mensen die niet te vertrouwen zijn. Soms wordt je helemaal in het spannende verhaal meegenomen, maar dan lijkt Haig plots op de rem te gaan staan. Maar toch vooral een spannende sciencefiction voor young adults, met een griezelig waarschijnlijk beeld van de toekomst.

Voor jou wou ik een huis zijn – David Troch (poëzie)

Lees hier mijn recensie over de eenlettergreepgedichten van David Troch.

Er staat te gebeuren – Miriam Van hee en Hester Knibbe (poëzie)

Traditioneel schafte ik me op Gedichtendag enkele dichtbundels aan en kreeg ik daarom kreeg ik dit kleinood cadeau. Zowel Miriam Van hee als Hester Knibbe weten op een toegankelijke manier vriendschap in een gedicht te gieten.

Zonder angst – Inge van Prooijen (spanning)

Een thrillerdebuut dat ik voor Hebban mocht recenseren. Lees hier wat ik ervan vond.

4 sterren

Kinderspel – Paul Cleave (Spanning)

“De zomer is officieel begonnen en ruikt naar popcorn en suikerspin.”
De idylle houdt niet lang stand. Als de zoon van een schrijversechtpaar op een dag verdwijnt, worden zij meteen tot hoofdverdachte gebombardeerd. Omdat het verhaal alleen verteld wordt vanuit het perspectief van Cameron, de vader van de verdwenen Zack, wordt de (psychologische) spanning secuur opgebouwd. Goede plot met een spannende en verrassende ontknoping.

Waterkoud – A.M. Ollikainen (Spanning)

Het eerste deel in een nieuwe reeks rond inspecteur Paula Pihlaja. Een originele moord: verdrink een vrouw in een scheepscontainer. Doe dat voor de deur van een gerenommeerde ondernemersfamilie en zie wat er gebeurt. Deze vreemde moord krijgen Paula en haar team op hun bord. Een originele en verrassende plot. Als in de volgende delen de personages nog wat meer diepgang krijgen, blijf ik volgen.

Elkedagzin – Annelies Belemans (poëzie)

Een van de bundels waar ik op Gedichtendag mee thuiskwam was dit leuke hebbeding van Annelies Belemans. Op Instagram post zij al een tweetal jaar ‘knipselzinnen’. Met haar schaar als wapen knipt ze woorden uit magazines en daarmee bouwt ze dan een – poëtische – zin. Enkele van die zinnen zijn nu gebundeld in dit boekje-om-af-en-toe-eens-door-te-bladeren. Brengt me op ideeën.

5 sterren

Lampje – Annet Schaap (jeugdboek)

“Een eiland dat nog een beetje vastzit aan het vasteland, als een losse tand aan een draadje, heet een schiereiland.”
Van zo’n zin gaan mijn tenen wiebelen. Hier is iemand aan het woord die weet wat taal is. Het hele boek door bewijst Annet Schaap dat ze kan schrijven. En vertellen. En gevoelige onderwerpen verpakken in een avontuurlijk verhaal dat tegelijk ontroert en verwondert. Mooi!

Hoe lees ik? – Lidewijde Paris (non-fictie)

Hoe dit boek mij hielp om de leesclub te optimaliseren en mij weer aan het schrijven kreeg, lees je hier.

De cijfers

  • Bookchoiceboeken: 2 van 12
  • #uitdekast: 3 van 23
  • #weluit: 1 van 12
  • Hebban Reading Challenge: 13 van 120 boeken en 16 van 52 categorieën
  • Januari bracht mij in Roeselare, Nieuw-Zeeland, Nieuw New York, Finland, Londen, Den Haag en Hasselt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s