Hoe lees ik? – Lidewijde Paris

Was het omdat ik dacht dat ik alles al wist? Was het omdat ik meer zin had in fictie dan non-fictie? Was het omdat ik meer wilde leren over schrijven dan over lezen? Wat het ook was, het boek bleef jaren half gelezen in mijn boekenkast staan. Blijkbaar was de tijd nu wel rijp, want ik heb in Hoe lees ik? van Lidewijde Paris een waardevolle bondgenoot gevonden.

Meer dan een opfrissing

Misschien dacht ik bij het begin van het boek wel dat het niet meer dan een opfrissing zou worden. Heb ik mij eventjes vergist. Heel waardevol is de manier waarop alles meteen in concrete voorbeelden uitgewerkt is. Paris geeft glasheldere analyses zonder te veel van de inhoud te verklappen. Onder andere Het kleine meisjes van meneer Linh van Philippe Claudel is daardoor een flink aantal plaatsen gestegen op mijn WIL-lijst.

Leesclub

Ik had het boek terug bovengehaald omdat ik inspiratie zocht om de leesclub voor te bereiden. Nu vraag ik me af waarom ik dat niet al veel eerder gedaan heb. Dingen die tot nu toe niet of nauwelijks aan bod kwamen, zullen bij een volgende bespreking een verrijking zijn (hoop ik). De heldere structuur van Hoe schrijf ik? zorgt ervoor dat ik alles ook snel terugvind. Achteraan in het boek word ik zelfs getrakteerd op vragen die me op weg kunnen helpen.

Korte verhalen

De grootste ontdekking tijdens het lezen van dit boek was misschien wel hoeveel ik eigenlijk van korte verhalen hou. Ik lees ze veel te weinig, terwijl er zoveel uit te halen valt. De auteur is verplicht om compact te schrijven en veel tussen de regels te vertellen. Keuzestress: lees ik in februari Een man met goede schoenen van Rob van Essen uit of ga ik eerst voor Varianten van ongemak en andere verhalen van Lydia Davis? Of misschien lees ik ze wel allebei uit. Goed voor mijn goede voornemens.

Kriebels

Ik heb niet alleen bijgeleerd hoe ik lees. Het kriebelt ook weer om te schrijven. Dat is het voordeel van lezen: je hebt er een schrijver voor nodig. En wat geldt voor de lezer, komt van de schrijver. En wat je leert over lezen, kan je dus ook op het schrijven toepassen. Heerlijk!

Dankjewel, Lidewijde, voor zoveel inspiratie. En weet je? Ik zet meteen Hoe lees ik korte verhalen? ook maar op mijn TBR.

Hoe lees ik? | Lidewijde Paris | Uitg. Nieuw Amsterdam (2016) | 286 pp.

2 gedachten over “Hoe lees ik? – Lidewijde Paris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s