Een uitgelezen december

In december primeerde kwaliteit duidelijk boven kwantiteit. Ik las maar zes boeken, maar het waren stuk voor stuk pareltjes.

Mary – Anne Eekhout (uitg. De Bezige Bij)

Twee keer deze maand vertoefde ik in het Victoriaanse Engeland. Anne Eekhout mixt feit en fictie over Mary Shelley tot een briljant verhaal. Een vleugje magie, een snuifje romantiek en heel veel suspense. Voor mij mag hij gerust op de shortlist van De Boon.

Het victoriaanse huis – John Boyne (uitg. Boekerij)

Met de thrillerclub lazen we dit klassieke spookverhaal van John Boyne. Voor mij haalde het niet het niet niveau van zijn andere boeken. Ook qua verhaal was het wel erg basic. De leden van de thrillerclub konden die herkenbaarheid van het genre wel waarderen. Zelf had ik toch ergens een verrassende plottwist verwacht.

Dochter van de vuurhoeder – Angeline Boulley (uitg. The House of Books)

Net zoals Mary zweeft dit boek een beetje tussen young adult en volwassen literatuur. Ik moet toegeven dat ik de indiaanse namen soms maar half gelezen heb, maar voor de rest is dit echt een aanrader. Het leest als een thriller, maar dan eens helemaal anders. Dat komt vooral doordat het verhaal zich afspeelt bij de Native Americans. Ik leerde heel veel bij over een mij totaal onbekende cultuur. De sfeer doet soms denken aan Daar waar de rivierkreeften zingen. Een gelaagd en geslaagd boek voor mij.

Stikdonker – Kim Faber en Janni Pedersen (uitg. HarperCollins)

Uit de selectie van Bookchoice koos ik deze maand voor oude bekenden. Stikdonker is het derde deel met Martin Juncker en Signe Krisiansen in de hoofdrol. Het boek bouwt voort op een verhaallijn uit de vorige boeken, dus best in volgorde lezen. In het tweede deel – Hoogzomer – werd vooral het persoonlijke verhaal van Juncker uitgelicht. In dit deel is Signe aan de beurt. Ook nu weer sterk uitgewerkte personages en een verrassende plot.

De beschermengel – Bjorn Van den Eynde (uitg. Pelckmans)

Het was lang geleden dat ik nog eens deelnam aan een blogtour. De beschermengel had ik al een paar keer in de hand voor ik de kans kreeg om het te recenseren. Smaakt naar meer. Lees zeker eens de hele recensie.

Niet mijn lichaam – Hedwig Selles (uitg. Vrijdag)

Een bijzonder boek dat er vooral uitspringt omwille van de poëtische taal en de bevreemdende structuur. Je moet het lezen om het te begrijpen. Ook hierover schreef ik eerder een recensie.

Boek van de maand

Het is bijzonder moeilijk om deze maand een favoriet te kiezen. Dochter van de vuurhoeder was origineel omwille van de setting. Niet mijn lichaam blijft hangen en krijgt een dubbele betekenis als je leest over de auteur. Bjorn Van den Eynde is een van de beste Vlaamse misdaadauteurs voor jongeren. Maar Mary is bij mij het langst blijven nazinderen. Het was vooral de sfeer die het hem deed. En natuurlijk ook de vraag wat echt was en wat verzonnen.

Boek van het jaar

Op Hebban kon je ook je favoriet van 2022 kiezen. Die van mij werd Alles wat verdrietig is, is onwaar van Daniel Nayeri. Op de site leg ik uit waarom dat zo is.

Wat was jouw favoriet van december en bij uitbreiding van 2022? En wat zijn je leesplannen voor 2023? Die van mij lees je in een volgende post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s