Een uitgelezen maart

Hij vraagt heel veel voorbereiding, maar je krijgt er zoveel voor terug: de Jeugdboekenmaand. Maart was een maand vol ontmoetingen met auteurs en vertellers, enthousiaste jonge lezers, boekige activiteiten in de bib en natuurlijk heel veel kinder- en jeugdboeken. Dat kan je merken aan mijn lijstje van deze maand.

De tunnel – Anna Woltz (uitg. Querido)

Dit boek gaat niet alleen over de Blitzkrieg, maar ook over opgroeien in oorlogstijd. Over anders zijn, de eerste vlinders in de buik, gradaties in rijkdom en armoede, maar ook gradatie in moed en opoffering. Ook als de rookpluimen al lang verdwenen zijn, blijft het boek nog nazinderen.

De meisjes – Annet Schaap (uitg. Querido)

De bedoeling was om elke dag een sprookje te lezen. Niet gelukt. In twee avonden waren ze opgesoupeerd. Ik genoot van de knipogen naar de actualiteit, de humor, de sterke meiden en de moraal van elk verhaal.

Het jaar van het varken – Carmen Mola (Xander uitgeverij)

Voor Hebban las ik het derde boek met Elena Blanco in de hoofdrol. Net als de vorige delen moet je ook voor deze een sterke maag hebben. Nog meer misschien dan in de vorige delen zijn de misdaden die gepleegd worden weerzinwekkend. Van de schrijfstijl van dit schrijverstrio ben ik nog altijd niet ondersteboven, maar de plot zit wel goed in elkaar. De hele recensie kan je hier lezen.

Wonderkonijn 1: Ruzie in Rome – Kim Crabeels en Emma Thijssen (uitg. Pelckmans)
De grote onderbroekenroof – Kim Crabeels en Melvin (uitg. Pelckmans)

Als voorbereiding op het bezoek van Kim Crabeels las ik twee van haar boeken. Haar slimme strips met Wonderkonijn in de hoofdrol mixen een spannend stripverhaal met een heleboel weetjes. In Ruzie in Rome kom je heel wat te weten over onder andere konijnen (of wat dacht je?) en het oude Rome.

Onderbroekenlol met een verborgen boodschap vind je dan weer in het Onderbroekenmuseum. Hier een mix van humor en rijm. Wie is er vandoor met het slipje van Mona Lisa?

En voor wie nog twijfelt: je wil Kim zeker zelf eens op bezoek hebben om je kids enthousiast te maken voor haar boeken.

Taart – Meneer Zee (uitg. Horizon)

Ook Meneer Zee, a.k.a. Jan De Mayer, kwam op bezoek. Hij bracht een spannend schaduwspel over helden en monsters voor alle kleuters. In zijn boek Taart geen monsters, alleen prachtige taarten die niemand durft op te eten. Een mooi en verrassend prentenboek.

De zoon van de verhalenverteller – Pierre Jarawan (uitg. Harper Collins)

Tussen al dat jonge geweld door was er ook nog tijd voor de leesclub. We trokken deze maand naar Beiroet. De meeste deelnemers hielden van het verhaal, vonden een goed evenwicht tussen verhaal en geschiedenis en hielden van de schrijfstijl van Jarawan. Een vijfsterrenboek werd het niet, maar zeker ook geen afknapper.

Wildevrouw – Jeroen Olyslaegers (uitg. De Bezige Bij)

Met mijn jongeren van de Leesjury eindigden we het leesjaar met Wildevrouw van Jeroen Olyslaeghers. Ik was heel benieuwd hoe zij dit boek ervaren hadden. Zelf heb ik er even over gedaan om erin te komen en dat bleek bij hen niet anders te zijn. Misschien was deze klepper net iets te hoog gegrepen voor zeventienjarigen. Zelf ben ik wel blij dat ik doorgelezen heb.

Perfecte Stilte – Helen Fields (uitg. Ambo/Anthos)

Ik blijf fan van deze thrillerserie. Met elk nieuw deel leer je Luc en Ava beter kennen. Fields vindt altijd het perfecte evenwicht tussen de uitwerking van haar personages en een spannende plot. Dat is niet anders in dit voorlaatste deel. Het vervolg, Perfecte misdaad, ligt bovenop mijn TBR-stapel voor april.

In het duister – Tamara Arts (uitg. Hamley Books)

Deze jeugdthriller bevat alle ingrediënten van een klassiek horrorverhaal. Omwille van de eenvoudige schrijfstijl, de korte hoofdstukken en de goed opgebouwde spanning kan ik me voorstellen dat ook minder enthousiaste lezers dit graag zullen lezen. Zelf was ik er echter niet helemaal ondersteboven van.

Jij wordt nog eens mijn dood – Karen M. McManus (uitg. Van Goor)

Dan heb ik deze jeugdthriller liever gelezen. Drie jongeren besluiten een dagje te spijbelen. Voor ze het goed en wel beseffen, komen ze in een moordverhaal terecht. Elk van hen heeft wel iets te verbergen en ze moeten ook nog eens proberen om de verdenkingen van zich af te wenden. Op de spannende ontknoping volgt een einde dat mij een beetje ontgoochelde.

Boek van de maand

Het is moeilijk vergelijken deze maand, omdat ik zo’n uiteenlopende dingen las. Als ik er eentje moet kiezen, dan springt voor mij De meisjes er toch het meest uit. Niet alleen omwillde van de originele manier waarop Annet Schaap van de sprookjes een hedendaags verhaal gemaakt heeft. Ze heeft aandacht voor taal, ritme en muzikaliteit. Hierin herken je de ware taalkunstenaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s