Een broer, een zus – Brigitte Van Aken

Hij is mijn grote broer, mijn ani.

Eigenlijk vat die ene zin het hele boek samen. Broer Arthur (Tuur) en zus Olivia zijn onafscheidelijk, tot er iets ergs gebeurt. Tuur wordt in een kunstmatige coma gehouden en Olivia houdt de wacht bij zijn bed. Beiden proberen met het gebeurde in het reine te komen en de lezer volgt die innerlijke strijd afwisselend vanuit het perspectief van broer en zus.

Vooral de hoofdstukken vanuit het perspectief van Tuur zijn bijzonder. Elk stukje begint met een gewaarwording vanuit het ziekenhuisbed, om dan naadloos over te vloeien in een herinnering. Soms zijn dat herinneringen van tien jaar geleden, soms gaat het over wat er kort voor het ongeluk gebeurd is. De herinneringen van Olivia gaan telkens verder waar die van Tuur stoppen. Op die manier worden de dagen voor het ongeval vanuit twee gezichtsvelden gereconstrueerd.

Van Aken laat al heel snel hints achter voor de lezer. Het is van in het begin niet zo moeilijk te voorspellen wat er allemaal speelt. Maar daar gaat het volgens mij ook niet om. Veel belangrijker is hoe de twee met de gebeurtenissen omgaan. Zullen ze hun eigen aandeel in de feiten aan elkaar durven vertellen en vooral: zullen ze die voor zichzelf durven toegeven? Door die innerlijke strijd vormt de voorspelbaarheid van het verhaal niet echt een hinderpaal.

Wat mij wel soms stoorde, was het taalgebruik. De auteur probeert dat taalgebruik zo veel mogelijk af te stemmen op de leeftijd van haar personages. Dat werkt als ze zes of zeven jaar oud zijn. Als Olivia echter vijftien is, blijft ze voor mij te kinderlijk neergezet. Ze is dan misschien niet de bolleboos die haar broer wel is, maar zoals ze nu afgeschilderd wordt, is het soms op het randje af. En als het alleen zou gebeuren in de hoofdstukken die vanuit Tuur verteld worden, zou dat nog te verdedigen zijn. Helaas is dat niet zo.

Arthur is helemaal in de ban van Japanse filosofie. Dat levert mooie beelden en vergelijkingen op. Die verrijken het boek, omdat ze in het hele verhaal doorgetrokken worden. Je hoeft zelf geen kenner te zijn om de beelden te snappen en ze overheersen ook niet; ze komen op het juiste moment op de juiste plaats aan bod.

Een broer, een zus gaat over familie; over grote broers die kleine zusjes beschermen. Het gaat ook over Grote Afwezige Ouders en rebellerende kinderen. Het gaat over goede bedoelingen en smerige spelletjes, over vriendschap en verraad. Het boek raakt heel veel thema’s aan, zonder de lezer te overladen met morele standpunten. Het gaat vooral over het lijmen van een theekopje, maar om die hint te snappen, zal je het echt zelf moeten lezen.

Een broer, een zus | Brigitte Van Aken | Uitg. Davidsfonds/Infodok (2021) | 172 pg.

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s