Vakantielezen: thrillers

En dan is het plots zo lang geleden dat je nog iets schreef, dat je er bijna niet meer aan durft te beginnen. Ik heb een hele zomer overgeslagen. Laat ik maar eens terugblikken op die zomer, voor september ook voorbij is.

Je kent het misschien: je begint in een boek, geraakt er niet helemaal in, maar vindt het ook zonde om het terug te brengen naar de bib. Ik had in het begin van de vakantie een paar van die exemplaren liggen. Soms is het gewoon niet het goede moment voor een bepaald boek. Vakantie was voor mij het ideale moment om die stapel eens weg te werken. Wat ik las?

Gegijzeld – Clare Mackintosh

Deze thriller kon mijn verwachtingen niet inlossen. De korte inhoud was nochtans veelbelovend: op de eerste non-stopvlucht tussen Londen en Sydney wordt Mina gedwongen mee te helpen aan een kaping. Haar tweestrijd wordt heel goed uitgewerkt en ook de manier waarop de passagiers – de mogelijke daders – in kaart gebracht worden, zit goed in elkaar. Toch bevat het boek voor mij net iets te veel clichés en toevalligheden die flirten met de geloofwaardigheid. Die doen op bepaalde momenten de spanning teniet en dat is waarschijnlijk ook de reden waarom ik het boek niet in één ruk uitgelezen heb. Vooral de hoofdstukken over Mina’s man Mark riepen dat gevoel bij me op.
Ik kan me voorstellen dat andere mensen dit wel een spannend boek vinden en dat ze wel vinden dat het knap in elkaar zit, maar voor mij werkte het niet. Misschien heb ik al te veel thrillers gelezen om nog van mijn sokken geblazen te worden. Deze deed dat dus helaas niet.

Gegijzeld | Clare Mackintosh | Uitg. De Fontein (2021) | 397 pg. | Vert. uit het Engels door Jan Smit

De Academie – Astrid Boonstoppel

Ik ben weg van de cover van De Academie. Van het verhaal ook trouwens. Astrid Boonstoppel stopt in deze jeugdthriller voor elk wat wils: er is de nodige portie spanning en suspense, een vleugje romantiek, de sprookjesachtige setting van een exclusieve meisjesschool en een onderliggend maatschappelijk vraagstuk.
Dat er iets niet koosjer is op de Recour Academie voor meisjes wordt de lezer al snel duidelijk. Wat te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook. Maar wat er precies aan de hand is, kom je maar mondjesmaat te weten. Wat doe je als je ambitie en je geweten een robbetje gaan vechten? En wat als de droom die je had in een nachtmerrie dreigt te veranderen? Hoe ver ga je om je dromen en ambities waar te maken? Wat is de rol van de vrouw onze huidige maatschappij? Dat zijn maar enkele vragen die tussen de regels loeren. En dan is er nog een mysterieuze verteller die af en toe in het verhaal opduikt. Wie is zij? Wat is haar rol in het verhaal? Er gebeurt zodanig veel dat ik me totaal niet kon voorstellen hoe dit verhaal zou aflopen. Veel punten voor originaliteit dus. En voor die geslaagde mix, waar ik het al over had.

De Academie | Astrid Boonstoppel | Uitg. Blossom Books (2020) | 245 pg.

Over de rest van mijn vakantielectuur later meer.

Met dank aan uitgeverij De Fontein en uitgeverij Blossom Books voor de recensie-exemplaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s