Gekke goden en de reis naar de onderwereld – David Slavin

Hoe je geschiedenis leuk maakt #5

Met Kakdonis en zijn familie maakten we al kennis in Gekke goden van de Olympus. In dit tweede deel wordt het nog gekker. Vader Zeus verandert in een peuter en Kakdonis en zijn broer moeten, samen met hun vrienden, een gevaarlijke tocht ondernemen. Bestemming: Onderwereld.

Daar waar deel één nog een verhaal was waarin de personages vooral voorgesteld moesten worden, is De reis naar de onderwereld wel een alternatieve geschiedenisles geworden. Het begint al met de vete tussen Zeus en zijn broer Hades, god van de onderwereld. Op de verjaardag van Zeus ziet Hades zijn kans schoon hem een hak te zetten. Hij spant daarvoor de naïeve Kakdonis voor zijn kar. Als het uiteindelijk helemaal uit de hand dreigt te lopen, beseft Kakdonis dat hij dit zelf zal moeten rechtzetten. Hij vertrekt met zijn broer en vrienden naar de onderwereld om Hades op andere gedachten te brengen.

Net als in het eerste deel krijgen we weer te maken met de rivaliteit tussen de echte goden (broer Adonis en zijn vrienden) en de gekkies (Kakdonis en zijn vrienden). Tijdens de reis uit zich dat vooral in een strijd tussen brute kracht en gezond verstand. Bovendien is die reis een eigenwijze hervertelling van de Odyssee van Homerus. Maak kennis met een domme cycloop, een gamende sirenen en nog meer eigentijdse invulling van de verleidingen die Odysseus voor de kiezen kreeg. Zonder het einde te verklappen: ook daar ontbreekt de moraal van het verhaal niet.

Meer dan in het eerste deel had ik hier de indruk iets uit de geschiedenis te halen. Het deed me een beetje denken aan de film ‘Percy Jackson and the Lightening Thief’ (ook voer voor deze rubriek trouwens). Zonder te beseffen dat dit een eerste kennismaking is met een groots epos uit de klassieke literatuur, denk ik wel dat kinderen zullen smullen van het grappige, maar ook spannende verhaal.

Gekke goden en de  reis naar de onderwereld | David Slavin en Adam J.B. Lane (ill.) | Uitg. Luitingh-Sijthoff (2020) | 220 pg. | Vert. uit het Engels door Pim Lammers

Bekijk dit boek op bol.com

of steun je favoriete boekhandel en #kooplokaal!

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s