Hoe je geschiedenis leuk maakt #4: Professor Kleinbrein: de ridders – Sarah Devos en Heleen Brulot (ill.)

Vroeger stond ik er eigenlijk nooit bij stil. In de jeugdafdeling van de bib zijn de ‘weetboeken’ haast even geliefd als de fictie. Dat is vooral zo bij de leerlingen van de lagere school. Er zijn de laatste jaren dan ook heel wat leuke weetboeken uitgekomen, over diverse onderwerpen. Mijn hart ligt nog altijd bij geschiedenis. Laat ik dus nog maar eens een historische reeks in de kijker zetten.

Professor Kleinbrein en zijn konijn vertellen wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over verschillende periodes uit de geschiedenis. In de reeks verschenen ondertussen al boekjes over De Egyptenaren, de oude Grieken, de Romeinen en de ridders. Alle boekjes hebben een mooie hardcover uitvoering. Het laatste – de ridders – is ook verkrijgbaar in paperback. Die laatste heb ik gelezen en goedgekeurd.

Qua lay-out zijn de boekjes al voor redelijk jonge lezers erg toegankelijk. De bladspiegel is luchtig, er staan heel veel tekeningen in en de teksten zijn nooit erg lang. Thema’s die uitgelicht worden, staan in een kadertje. De tekeningen werken zeker verhelderend bij de tekst. Wie over geschiedenis schrijft, kan er niet vanuit af en toe moeilijke woorden te moeten gebruiken. Aan de hand van de illustraties worden die verduidelijkt.

Ook inhoudelijk vind ik dit boekje heel degelijk. Zelfs moeilijke materie als het feodaal stelsel of de magna carta worden op een bevattelijke manier uitgelegd.  Hoewel het boekje maar 126 pagina’s telt, komen er toch veel thema’s aan bod. Sommige worden maar even aangeraakt, maar meer hoeft dat voor kinderen vanaf een jaar of acht niet te zijn. Misschien dat acht jaar voor deze materie zelfs nog een beetje optimistisch is. Daar heb ik zelf niet zo’n goed zicht op. Laat gerust weten als het niet zo is.

Een laatste pluspunt aan de reeks, is de prijs. Dat is niet iets waar ik zelf snel over zal vallen, maar geef toe: vijf euro voor de softcover, dat is toch bijna gratis. Oké, er is geen kleurendruk, maar dat neemt niets weg van de kwaliteit van de illustraties en de tekst. Voor een hardcover betaal je ook maar 12,99 euro. Een schappelijke prijs voor een degelijke brok informatie, als je ’t mij vraagt.

Professor Kleinbrein mag van mij dus zeker in het rijtje “Hoe ik geschiedenis leuk maak”. De vele tekeningen, de eenvoudige tekst, de leuke feitjes en de humor brengen een stukje van de middeleeuwen tot leven voor jonge kinderen.

Professor Kleinbrein – De ridders | Sarah Devos (tekst) en Heleen Brulot (ill.) | Uitg. Lannoo (hardcover 2016/paperback 2020) | 126 pg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s