Uitkijken naar februari 2020

De kalme decembermaand ligt al ver achter ons. De leesachterstand is al een beetje weggewerkt. Ook begin januari was nog relatief kalm. Ondertussen begint de nieuwe oogst mijn brievenbus binnen te sijpelen. Ook in februari staan veelbelovende dingen op de agenda.

Focus op geschiedenis:

In februari duik ik de geschiedenis in met zowel een volwassen roman als een historisch jeugdboek.

Voor volwassenen: De Parijzenaar – Isabella Hammad (uitg. Ambo/Anthos)

Dit is wat de uitgeverij over de inhoud vertelt:

“In De Parijzenaar vertelt Isabella Hammad het verhaal van Midhat Kamal, de zoon van een vermogend textielhandelaar uit Nablus, een stad in het Ottomaanse Palestina.

In 1914 vertrekt hij om medicijnen te gaan studeren in Montpellier, waar hij verliefd wordt. Wanneer hij terugkeert naar Nablus, is de Eerste Wereldoorlog afgelopen, het Ottomaanse rijk uiteengevallen en hebben de Britten het mandaat over Palestina gekregen. Onrust borrelt onder de oppervlakte en zoekt steeds vaker een weg naar buiten. Het idee van een onafhankelijke staat is geboren. Midhat moet kiezen tussen zijn innerlijke overtuigingen en de verwachtingen van zijn gemeenschap. Hij komt er met zijn naasten achter wat het betekent om voor onafhankelijkheid te strijden in een wereld die zich op een kantelpunt bevindt.

De Parijzenaar van Isabella Hammad is een intens menselijk historisch verhaal, verteld met een hedendaagse stem.”

Wat me hierin vooral aanspreekt, is de veelzijdigheid van het thema. Niet alleen de Eerste Wereldoorlog speelt een rol in het boek, maar ook het conflict in Palestina. Dat is iets waar ik mij met veel plezier in zal verdiepen.

Voor de jeugd: Gekke goden van de Olympus – David Slavin (uitg. Luiting-Sijthoff)

Een ideaal boek in de reeks ‘Hoe je geschiedenis leuk maakt”. In een mix van Jef Kinneys Het leven van een loser en Rick Riordans reeks over Percy Jackson maak je kennis met de Griekse geschiedenis en mythologie. Het Griekse verleden wordt in een hedendaags jasje gestoken en de zwart-witillustraties loodsen je door de Klassieke Oudheid. Ik ben heel benieuwd of deze mix er inderdaad in zal slagen om die oudheid nieuw leven in te blazen.

Hoge verwachtingen voor De waterdanser – Ta-Nehisi Coates (uitg. Meulenhoff)

Geschiedenis, fantasie, heldenverhaal, avontuur en rechtvaardigheidsgevoel. Dat is allemaal terug te vinden in dit verhaal over Hiram Walker, een jongen die zichzelf en zijn familie wil bevrijden van het slavenbestaan dat ze lijden. Een verhaal over een dappere jongen die zijn magische krachten gebruikt om zijn familie te redden. De New York Times zegt hierover: ‘De waterdanser is geen typische debuutroman. Het is een ambitieus en moedig staaltje vertelkunst waarvan de toon lijkt op die van Stephen King, Toni Morrison, Colson Whitehead en Octavia Butler.’ Geef toe: met een verwijzing naar zoveel klinkende namen moet je dit boek wel lezen.  

Voor wie op zoek is naar spanning:

Nulpunt – Horst Enger (uitg. AW Bruna)

Een Scandinavische thriller kan op het lijstje niet ontbreken. Dit keer gaan we daarvoor naar Noorwegen, meer bepaald naar Oslo. Een verdwenen atlete zorgt ervoor dat een rechercheur en een celebrityblogger moeten samenwerken. Alleen al het feit dat we met een nieuw soort speurder te maken krijgen, prikkelt de nieuwsgierigheid.

Voor de literatuurliefhebber:

Lieve Edward – Ann Napolitano (uitg. Luiting-Sijthoff)

Als Chloé Benjamin in de New York Times zegt dat dit boek een aanrader is voor de liefhebbers van Extreem luid en ongelooflijk dichtbij, dan ben ik al om. Dat boek heeft zoveel indruk op mij gemaakt, dat ik hier zeker de proef op de som wil nemen.

Edward is de enige overlevende van een vliegtuigramp. Hij wordt onthaald als een held. Er is maar één iemand bij wie hij echt met zijn gevoelens terecht kan: zijn buurmeisje Shay. Samen doen zij een ontdekking die hen naar het antwoord op de belangrijke vraag brengt: “Wie ben je als je alles kwijt bent geraakt.” Dat thema doet me ook een beetje denken aan Het einde van de eenzaamheid van Benedict Wells.

Literaire spanning:

Wie omkijkt – Jeanine Cummins (Koks Boekencentrum)

Een spannende roman over een vrouw die samen met haar zoontje moet vluchten voor een Mexicaans drugskartel. De vlucht brengt haar dwars door Mexico naar de grens met de Verenigde Staten. Het boek staat niet aangekondigd als thriller, maar wel als een roman “over misdaad, onrecht en de onvoorstelbare kracht van moederliefde”, aldus de uitgeverij.

Als ik dit zo overlees, ga ik bijna hopen dat we in februari een maand ondergesneeuwd geraken. Is jouw wil-ik-lezen-lijstje ondertussen aangevuld?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s