Hoe je geschiedenis leuk maakt #2: Handboek voor historiehoppers: de middeleeuwen – Jonathan W. Stokes

Het zal wel de schuld zijn van Thea Beckman. Ik heb de middeleeuwen altijd al een fascinerende periode gevonden. En dan niet in de eerste plaats voor zijn ridders en kastelen, maar wel voor zijn nauwe straatjes, wroetende arme mensen en gekonkel aan de hoven. Het was ook een heel leuke, maar moeilijke periode om les over te geven. Het is een periode vol tegenstellingen. Dat heeft Jonathan W. Stokes goed begrepen. De nieuwe Handboek voor historiehoppers: de middeleeuwen is dan ook een veelzijdig boek geworden.

Net zoals in de boekjes over het oude Griekenland en het oude Rome (lees er hier meer over), is dit boek opgevat als een reisgids voor tijdreizigers. Je vindt er do’s en don’ts om de middeleeuwen te overleven. Sommige tips zijn heel grappig, maar ze bevatten wel altijd een kern van waarheid. Op die manier blijven ze beter hangen in de hoofden van de jeugd. Sowieso is op hetzelfde elan doorgegaan als de vorige boeken.  Hoewel het boek onder de ‘weetboeken’ staat in de bib, leest het als een verhaal.

In het derde jaar technisch secundair onderwijs krijg je maar één uur per week om die complexe middeleeuwen uit de doeken te doen. Heel wat onderwerpen worden dan ook maar eventjes aangeraakt, zonder er erg diep op in te gaan. Dat is soms heel frustrerend. Dit Handboek voor historiehoppers kan dan een mooie aanvulling zijn. Hier wordt wel dieper ingegaan op de rol die andere volkeren dan de Germanen (die hier vreemd genoeg niet genoemd geworden) gespeeld hebben in de ontwikkeling van het huidige Europa. Denken we maar aan de Moren, de Hunnen, de Vikingen… Ook bekende en minder bekende historische figuren als Dzjengis Khan, de viking Hastein, Olga van Kiev, Willem de Veroveraar, Saladin… krijgen hun ‘minute of fame’. Zoals ik al zei is het boek heel veelzijdig.

Voor de illustraties van dit derde deel werkte Stokes weer samen met Xavier Bonet. Het boek staat boordevol handige schema’s, mooie tekeningen, portretten en kaarten. Al had ik persoonlijk misschien voor andere (of meer) kaarten gekozen. Dat zal wel te maken hebben met mijn voorliefde voor historische atlassen. Er werd veel aandacht besteed aan de lay-out van het boek. Die is luchtig, overzichtelijk en herkenbaar. De stijl van de delen over de Grieken en de Romeinen werd doorgetrokken. Enkele vaste rubrieken, zoals ‘Tips voor tijdreizigers’ of ‘Ga gezellig lunchen met…’ komen terug.

De (ex-)geschiedenisjuf in mij fronste hier en daar soms de wenkbrauwen. Zo vond ik dat de Germanen uitblonken in afwezigheid, terwijl ook zij zich na de val van het West-Romeinse rijk in Europa gevestigd hebben en ook hun stempel drukten op de cultuur. De heksenvervolging worden verkeerdelijk als een middeleeuws fenomeen afgedaan, terwijl die in werkelijkheid pas na de middeleeuwen hoogtij vierden. Hier en daar merk je dat de Europese geschiedenis hier vanuit een Amerikaanse bril bekeken wordt. Dat neemt niet weg dat die nieuwe blik ook focust op dingen waar wij als westerlingen soms weinig aandacht aan besteden.

Ik blijf dus fan van de reisgidsen van Chrono BV. Ik kijk er al naar uit wat ze over de renaissance te vertellen zullen hebben.

Handboek voor historiehoppers: de middeleeuwen | Jonathan W. Stokes en Xavier Bonet (ill.) | 157 pg. | vert. uit het Engels door Anne Douqué | Voor lezers vanaf 10 jaar.

Bekijk dit boek op bol.com

Met dank aan uitgeverij De Fontein voor het recensie-exemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s