Als voormalig leerkracht geschiedenis, word ik altijd blij als kinderen en jongeren geschiedenis leuk vinden. Dat is namelijk niet zo vanzelfsprekend. Zeker als ze in het middelbaar onderwijs terechtkomen, vergaat ‘de goesting’ bij de meesten al snel. En dat is jammer, want geschiedenis niet alleen boeiend, maar ook heel belangrijk om fouten uit het verleden niet opnieuw te maken. Daarom zet ik graag boeken in de kijker die geschiedenis weer leuk maken.
In de reeks Handboek voor Historiehoppers zijn ondertussen twee titels verschenen: Het oude Rome en Het oude Griekenland. Vooral de manier van aanpakken maakt deze boekjes heel bijzonder.
De firma Chrono BV is gespecialiseerd in het organiseren van tijdreizen. Uit hun brochure voor het Oude Rome:
“Ga voor een bijzondere ervaring op vakantie naar het Oude Rome. Boordevol authentieke ervaringen, cultuur én barbaren. Plan een smaakvol uitje naar de onthoofding van Cicero, of boek een weekendje Pompeii en geniet van verwarmende lavastromen rond je appartement. Avontuur gegarandeerd. Dit handboek is onmisbaar en staat vol restaurantrecensies, overnachtingstips en andere do’s-And-don’ts.”
Je leest het al: verschillende thema’s uit de geschiedenis komen aan bod alsof je ze zelf beleeft. Je krijgt een snelcursus ‘mode’ om niet uit de toon te vallen in de straten van Rome, kan menukaarten bestuderen, krijgt tips om niet onthoofd te worden, moet een aanvullende reisverzekering afsluiten vooral je deel gaat nemen aan de Perzische Oorlogen… Zonder dat je het zelf door hebt en terwijl je giert van het lachen, leer je dus ongelooflijk veel bij over de Klassieke Oudheid. Grote onderwerpen zoals godsdienst en politiek komen aan bod, maar de anekdotes zijn de peper die de geschiedenis kruiden.
Hilarisch zijn de stukken die Adam Redkill, directeur van Chrono NV toevoegt: de reisverzekering waarover ik het al had (“aangezien de kans groot is dat je binnen een mum van tijd zult sneuvelen”), klachtenbrieven die naar de firma gestuurd werden en zijn antwoord daarop, de voetnoten die duidelijk maken wat een tiran hij eigenlijk is. Tegelijk met een geschiedenisles, leer je dus onbewust ook dat tirannen van alle tijden zijn.

De boekjes zijn in tweekleurendruk en geïllustreerd door David Sossella (Rome) en Xavier Bonet (Griekenland). De lay-out is heel divers en bij momenten verrassend. Zo vind je – net als in een echte reisgids – sterren over bediening, prijs, eten, geluidsniveau, inrichting… bij verschillende ‘toeristische’ attracties. Andere illustraties zouden dan weer zo in de les gebruikt kunnen worden. Op een ludieke manier kom je op die manier heel wat te weten over het dagelijks leven in het Oude Rome en Griekenland.
In de eerste plaats heb ik heel veel moeten lachen tijdens het lezen van de boekjes. Ze zijn zó grappig opgevat dat ze een waar plezier zijn om erin te duiken. Handboek voor Historiehoppers maakt geschiedenis echt letterlijk heerlijk grappig en een plezier om te leren / lezen!
Handboek voor Historiehoppers 1: Het Oude Rome | Jonathan W. Stokes | Uitg. De Fontein (2019) | 141 pg. | Ill. David Sossella | Vert. uit het Engels door Anne Douqué
Handboek voor Historiehoppers 2: Het Oude Griekenland | Jonathan W. Stokes | Uitg. De Fontein (2019) | 134 pg. | Ill. Xavier Bonet| Vert. uit het Engels door Anne Douqué
Met dank aan uitgeverij De Fontein voor de recensie-exemplaren.

Ewel, je hebt mij nieuwsgierig gemaakt! Ik wip een van de dagen eens binnen in de boekenwinkel 😉
LikeLike