Letten op de lijn #1: over handen, koolhydraten, recepten en slaatjes

De meeste mensen proberen vóór de zomer hun bikinilijntje op punt te hebben. Anderen proberen dan weer hardnekkig na de zomer de vakantiekilo’s eraf te krijgen. Voor je ’t weet staan de feestdagen voor de deur en kan je bij wijze van goede voornemens het nieuwe jaar starten met een of ander dieet. Met andere woorden: elk excuus is goed genoeg om te gaan diëten. Ik nam twee dieetboeken onder de loep en vond daarnaast een handig receptenboekje, dat in bijna elk dieet in te passen is.

Het Scandi Sense Dieet van Suzy Wengel

Ik geef het eerlijk toe: ik ben een luie diëter. Eindeloos meten en afwegen is aan mij niet besteed. De belofte “Geen calorieën tellen, je hand is de maat” was dus zeker veelbelovend.

Het basisprincipe: een maaltijd bestaat uit vier kwarten, die afgemeten worden aan de grootte van je hand. Hand 1 + 2 bestaan uit groenten, in hand 3 zitten de eiwitten en hand 4 is voorbestemd voor de koolhydraten en/of fruit. Verder in het boek worden de verschillende handen toegelicht. Daarnaast wordt elke maaltijd aangevuld met 1 tot 3 eetlepels vet. Tot hier zag ik het nog helemaal zitten. Dit lijkt mij evenwichtig en daar kan ik me dus in vinden.

Wat me wel opviel, waren die drie maaltijden. Volgens Suzy Wengel eet je drie keer per dag tot je vol zit (en dat moet dus lukken met die vier handen) en neem je bij voorkeur geen tussendoortjes. Als je er wel neemt, dan moet je ze uit een van de drie maaltijden halen. Toen ik – tijdens een vorige afslankpoging – een diëtiste bezocht, drukte zij mij toch op het hart dat het belangrijk is om niet meer dan drie uur tussen twee ‘maaltijden’ te laten. En dan heb je dus tussendoortjes nodig. Mijn succes bij de diëtiste was van korte duur, maar dat is toch één van de principes waar ik probeer aan vast te houden.

Ook de bewering dat je dit dieet ook zonder sporten tot een goed einde brengt, deed me de wenkbrauwen fronsen. Geef toe: de huidige visie is toch dat afvallen zonder beweging zelden tot succes leidt? Suzy Wengel zegt nergens dat je niet moet bewegen, maar ze beweert wel dat die beweging geen invloed heeft op het dieet.

Achteraan in het boek zijn een aantal dieetplannen opgenomen, om een gemakkelijke start te kunnen maken en het systeem in de vingers te krijgen. Er zijn afzonderlijke dieetplannen voor mannen en vrouwen. Dat vind ik dan weer een pluspunt, want ik kan me zo voorstellen dat de voedingsbehoeften van mannen en vrouwen niet dezelfde zijn.

Het boek is heeft een luchtige bladspiegel met overzichtelijke schema’s en mooie foto’s. Je vindt er gemakkelijk je weg en kan snel zelf aan de slag.

Persoonlijk zou ik het dieet nooit helemaal kunnen volgen zoals het beschreven staat. In de verdeling over de handen kan ik me wel vinden en ze staan verschillende recepten in die het uitproberen waard zijn, maar helemaal Scandi Sense zal ik dus nooit worden.

Het Scandi Sense Dieet | Suzy Wengel | L.S. Amsterdam (2019) | 239 pg.

Bekijk op bol.com

Slank én Energiek met Grip Op Koolhydraten van Yvonne Lemmers

Het is een vaak terugkerende stelling: koolhydraten maken je dik. Er zijn dan ook heel wat koolhydraatarme diëten te vinden en sommige mensen zweren de koolhydraten zelfs helemaal af. Zoals ik al zei, geloof ik zelf heilig in een evenwichtige voeding en zal je mij dus nooit kunnen overtuigen dat een voedingsgroep weglaten een goede oplossing is. Dat snapt Yvonne Lemmers ook en daarom ontwikkelde ze Grip op Koolhydraten.

Het basisprincipe: één keer per dag mag je een koolhydratenuur inlassen. In dat uur mogen koolhydraten wel. De rest van de dag worden er geen koolhydraten meer gegeten. Je kiest zelf op welk moment van de dag je dit koolhydratenuur inplant en stemt de rest van je maaltijden daarop af.

Ook dit lijkt evenwichtig en op het eerste gezicht leek mij dit dan ook een dieet dat ik eens echt zou kunnen volhouden. Alleen: ik had er totaal geen benul van hoeveel voedingsmiddelen er dan geschrapt zouden moeten worden in de loop van de dag. Ik was er namelijk al heel snel uit dat ik mijn koolhydratenuur waarschijnlijk ’s ochtends zou inplannen, want voor een ontbijt zonder brood of granen is mijn brein nog niet klaar.

Het werd me ook al snel duidelijk dat ik met alleen het boekje Slank én Energiek met Grip Op Koolhydraten niet ver zou komen. De basisprincipes worden in het begin van het boek wel uitgelegd, maar ik kon er niet echt mee aan de slag. Het principe werkt volgens drie kleuren: er zijn de groene voedingsmiddelen, die geen of verwaarloosbaar weinig koolhydraten bevatten en die je dus de hele dag door mag eten. De oranje voedingsmiddelen mogen alleen tijdens het koolhydratenuur en de rode voedingsmiddelen vermijd je beter helemaal. Alleen… ik wist – naast de recepten die in het boek opgenomen zijn – niet welke producten tot welke groep behoren. Gelukkig vond ik bij de blauwe man de nodige aanvulling. Ik bestelde Opgewicht, waarin de basisprincipes uitgelegd worden, een handige GOK voedingswijzer, waarin je in een handomdraai alle producten terugvindt en toen kon ik ook de Voedingsplanner niet laten liggen (want he, ik ben een notitieboekjesmens).

Grip Op Koolhydraten is een dieet waarin ik me wel kan vinden. Er staan mij nu nog twee dingen te doen: uitvogelen hoe ik dit het beste kan toepassen en vooral… het karakter vinden om vol te houden.

Slank én Energiek met Grip Op Koolhydraten | Yvonne Lemmers | uitg. Kosmos (2019) | 95 pg.

Bekijk op bol.com

50 x lunchen zonder brood van Jennifer en Sven

Midden in mijn dieetexperimenten ontdekte ik mijn nieuwe bijbel: 50 x lunchen zonder brood. Of je nu wel of geen koolhydraten gaat eten, met dit boekje kom je al een eind op weg. Ik vertelde al dat ik een luie diëter ben en dat boekje lijkt dan ook voor mij gemaakt. In tien minuten een volledige, evenwichtige en lekkere lunch.

Veel variatie, mooie foto’s (die telkens zowel het bord als de lunchbox laten zien), een handig formaat en vooral simpel. Daar hou ik van. Bovendien kan je binnen de recepten nog eens eindeloos gaan variëren. Een heel aantrekkelijke website, met nog veel meer recepten, maakt het plaatje compleet.

Heel handig is de salademixer op pagina 120 – 121. Met dit stappenplan flans je in no time zelf een heerlijke salade in elkaar. Geen inspiratie voor een goede dressing? Op pagina 14 – 15 worden vijf eenvoudige dressings uitgelegd, die je naar eigen voorkeur bij om het even welke salade kan serveren.

Jennifer en Sven zijn met deze 50 x lunchen zonder brood niet aan hun proefstuk toe. Eerder verschenen ook al Het Groene Smoothie Boek (2014), Gezond leven doe je zo! (2015), De 100 populairste recepten van Voedzaam en Snel (2016) en Gezonde weekmenu’s (2018). Het is duidelijk dat ze weten waarover ze het hebben en dat ze er zelf helemaal in geloven.

Voedzaam en snel is een must have voor iedereen die op een eenvoudige en snelle manier, zonder al te veel poespas, een lekkere en gevarieerde maaltijd op tafel wil zetten. Met of zonder dieet. Hierin kan ik mij voor de volle 100% vinden.

50 x lunchen zonder brood | Jennifer en Sven | uitg. Kosmos (2019) | 123 pg.

Bekijk op bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s