Slimme Rik 2: Klauwen thuis – Mark Parisi

Wie zich mijn kennismaking met Slimme Rik nog herinnert, weet dat ik toen instant fan werd. (Wie ze zich niet herinnert kan ze hier nalezen). Nog geen half jaar later ligt nummer twee al in de winkel: Klauwen thuis!

Ook dit tweede boek heeft een hoog fantasiegehalte. Als Rik een snipper uit het dagboek van zijn zus in handen krijgt, gelooft hij dat hij een weerwolf is. Vollemaan komt snel dichterbij en ook nu weer moet de wereld (of toch op zijn minst de klas) van een catastrofe gered worden.

De Rik uit deel 1 wint aan herkenbaarheid. Zo wil hij nog altijd kunstenaar worden, kan hij nog steeds geen fietsen tekenen (en dus tekent hij maar kikkers), is hij nog altijd verzot op lijstjes en zijn voornaamste vrienden en vijanden zijn ook weer van de partij. Het verhaal is dit keer niet alleen doorspekt met weetjes over kunstenaars, maar ook de wereldgeschiedenis wordt zijdelings opgefrist.

Helaas stoppen de gelijkenissen daar niet. Misschien zal het de jonge lezer minder opvallen, maar het lijkt wel alsof Mark Parisi volgens een sjabloon werkt. Waarschijnlijk heeft hij er met opzet voor gekozen een bepaalde format op te zetten. Misschien werkt dit wel voor jonge lezers en ben ik gewoon te oud om dit ten volle te waarderen. Het opzet doet mij een beetje denken aan FC De kampioenen: door een verkeerde aanname loopt alles in het honderd. Het ene briefje bombardeert de leraar tot alien en het volgende snippertje maakt van Rik een weerwolf. In alles wat hij ziet en doet vindt hij bewijzen die hem gelijk geven. Die naïviteit is tegelijk frustrerend, grappig en vertederend… maar dus ook een beetje voorspelbaar.

Slimme Rik behoudt wel alle kenmerken van een lekker leesbaar kinderboek. Humor staat bovenaan de lijst. Beste vriendin Puck, die te pas en te onpas als therapeut dienst doet, tovert een glimlach op je gezicht. Veel situaties zijn heel herkenbaar in het boek: een oudere zus hebben is niet altijd gemakkelijk, een politieman omkopen blijkbaar ook niet. Een dolle hond zorgt voor de nodige actie en de spitsvondige oplossingen die Rik bedenkt hou je bijna niet voor mogelijk.

Al bij al is ook Slimme Rik 2 dus een leuk boek voor jonge lezertjes. Toch kan ik het niet helpen dat ik deel 1 net iets beter vond. Hopelijk maakt deel 3 alles weer goed. Dat mogen we in de zomer van 2020 al verwachten. Heel benieuwd hoe dat zal uitdraaien.

Slimme Rik 2: Klauwen thuis! | Mark Parisi | uitg. De Fontein (2019) | 255 pg. | vert. uit het Engels door Marjolein Algera en Anne Douqué | voor lezers vanaf 10 jaar.

Bekijk op bol.com

Met dank aan uitgeverij De Fontein voor het recensie-exemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s