Meisje van me – Ilse Ruijters

Ik zei het al in deze vooruitblik: Ilse Ruijters had mij met haar vorige boeken al overtuigd van haar kunnen. Ik zal het maar meteen verklappen: met Meisje van me heeft ze wat mij betreft zichzelf nog overtroffen.

Amber en Tom krijgen de schrik van hun leven als ze het ziekenhuis binnenkomen. Ze komen hun baby ophalen, die door draagmoeder Kirsten op de wereld gezet is. Kirsten en baby Emma zijn echter niet meer in het ziekenhuis. Paniek breekt uit. Heeft Kirsten zich bedacht en is ze er met de baby vandoor? Als de dagen verstrijken en er geen spoor van de twee gevonden wordt, breken voor Tom en Amber helse dagen aan. Hun wereld en hun zelfvertrouwen brokkelen af. Wie is nog te vertrouwen en wie niet? Zal hun relatie dit drama overleven? En dan is er ook nog eens de aandacht van de buitenwereld. Hoe breng je dit naar buiten als je job en je roem erin bestaan mensen ervan te overtuigen dat ‘je eigen toekomst maakbaar is’?

Het verhaal wordt heel flitsend verteld. Het wisselt voortdurend van vertelperspectief en elk personage heeft zijn eigen verborgen agenda. Zo is er in de eerste plaats Tom, die heel raar reageert op de verdwijning. Er is Tara, de zus van Amber. Zij is een Amerikaanse onderzoeksjournaliste en vastbesloten de waarheid boven water te halen over Alec Morozov en zijn vrouw Judith. Er is Joël, de rechterhand van Tom met een bijzondere fascinatie voor Amber en er is Brandon, de ex van Kirsten, die hoopt de verdwijning te kunnen gebruiken om zijn schulden af te betalen. Iedereen manipuleert en wordt gemanipuleerd.  

Als lezer kan je al snel vermoeden welke kant het verhaal uitgaat, maar Ilse Ruijters weet toch telkens opnieuw te verrassen. Niet alleen de spanning blijft voortdurend opbouwen, maar ook aan de ontknoping lijkt geen einde te komen. Net als je denkt weer even te kunnen ademen, ben je eraan voor de moeite. Alle verhaallijnen, die stapsgewijs uitgezet zijn, worden tot het eind toe ontrafeld. Geen losse eindjes, geen vragen achteraf.

Wat ik ook nog even wou vermelden, is dat ik de titel bijzonder goed vind. Die kan je, als je het boek gelezen hebt, namelijk in verschillende verhaallijnen inzetten. Dat is spelen met taal en wie me kent, weet dat dit mijn stokpaardje is.

Een ingenieuze plot, een spannende – dubbele – ontknoping en personages die de spanning opdrijven. Met af en toe een pikante scène tussenin en echte emoties om in mee te leven, zit je met Meisje van me goed voor een avondje spanning. Want geloof me, deze lees je in één ruk uit.

Meisje van me | Ilse Ruijters | Uitg. Ambo/Anthos (2019) | 319 pg.

Bekijk op bol.com

Met dank aan Ambo/Anthos voor het recensie-exemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s