Uitkijken naar september ’19

Elke maand komen er nieuwe pareltjes uit. Elke maand groeit mijn WIL-lijstje. Ziehier enkele titels waar ik in september naar uitkijk.

Voor de literatuurfans: De kat en de generaal – Nino Haratischwili (uitg. Meridiaan)

Met heel veel plezier heb ik mij een paar jaar geleden ondergedompeld in de Georgische geschiedenis die in Het achtste leven (voor Brilka) heel levendig verteld wordt. In haar nieuwe roman, De kat en de generaal duikelt Haratischwili ons onder in de tweede Tsjetsjeense oorlog. Een deel van het verhaal speelt zich af in Berlijn in 2016. ‘De generaal’ probeert er met zijn negentienjarige dochter een nieuw bestaan op te bouwen. Als ze hem steeds weer vragen stelt over zijn verleden in de Tsjetsjeense oorlog, beseft hij dat hij met zijn verleden zal moeten afrekenen.

In een ander deel zitten we midden in die oorlog. De zeventienjarige Noera is er getuige van hoe een legereenheid in haar dorp neerstrijkt en haar leven voorgoed verandert.

Deze geschiedenis, waar ik eigenlijk niets over afweet, boeit me wel en aangezien ik heel hard van Het achtste leven (voor Brilka) genoten heb, staat De kat en de generaal helemaal bovenaan mijn WIL-lijstje voor september. 

Bekijk op bol.com

Voor de thrillerfans: Meisje van me – Ilse Ruijters (uitg. Ambo/Anthos)

Meisje van me is de derde thriller van de Nederlandse Ilse Ruijters. Zowel De onderkant van sneeuw als Later als ik dood ben werden door Hebban bekroond en de laatste belandde ook op de shortlist van de Gouden Strop 2017. Het werk van Ilse Ruijters kenmerkt zich vooral door de sterke psychologische uitwerking van haar personages.

In Meisje van me worden Tom en Amber geconfronteerd met het ergste wat een ouder kan overkomen: hun pasgeboren baby verdwijnt. Omdat ze zelf geen kinderen kunnen krijgen, hebben ze zich tot een draagmoeder gewend. Als deze na de geboorte van hun dochter Emma verdwijnt en haar levenloze lichaam even later teruggevonden wordt, begint de zoektocht naar de moordenaar én naar de kleine Emma.

Bekijk op bol.com

Voor de jeugd (YA): Bloedlink – Lena De Coninck (uitg. Clavis)

Van de Belgische Lena De Coninck verschenen eerder de YA-boeken De hoogste prijs en Vier seizoenen. Volgens de catalogus van uitgeverij Clavis is Bloedlink “een harde coming-of-ageroman over het maken van moeilijke keuzes. Voor young adults die tegen een stootje kunnen.”

Bloedlink gaat over verlies. Na de zelfmoord van haar vader, blijft Mira hem zoeken in de gangen van het ziekenhuis. Daar ontmoet ze de seropositieve Alex. Het is liefde op het eerste gezicht, maar Mira moet voor zichzelf uitmaken of ze nog een verlies wel aankan. Bovendien toont niet iedereen evenveel begrip voor Alex’ strijd met hiv.

Heftige onderwerpen dus, die de jonge lezer niet sparen, maar die enkele taboes hopelijk wel bespreekbaar maken. Ik ben heel benieuwd hoe Lena De Coninck dit aanpakt.

Bekijk op bol.com

Opnieuw voor elk wat wils en dit is nog maar het topje van de ‘boekenberg’. Waar kijken jullie het meest naar uit?

3 gedachten over “Uitkijken naar september ’19

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s