Mack Dime 1: Het verraad van Lady Charlamane – Hans Breuker

Het was een beetje raar: een auteur die me vroeg zijn boek te recenseren, maar er meteen aan toevoegde: “Het is wel een echt actieboek… Dus wellicht niet uw kopje thee…” Dat zouden we nog wel eens zien. Ik begon dus heel nieuwsgierig aan Het verraad van Lady Charlamane, het eerste boek in de reeks rond Mack Dime, ontsproten uit de fantasie van Hans Breuker.

Het verhaal

Mack Dime is hoofd van een gerenommeerde beveiligingsfirma. Wat hem siert, is dat hij geen louche klusjes wil aannemen. Dat heeft ervoor gezorgd dat het jaren geleden tot een breuk kwam tussen hem en zijn toenmalige protégée Lady Charlamane. Diezelfde Charlie roept nu plots zijn hulp in. Ze vraagt hem een ‘pakketje’ op te halen aan de haven. In no time zitten we middenin een vuurgevecht om u tegen te zeggen. De toon is gezet. De ene na de andere krachtpatser wordt uit de weg geruimd en Mack moet uitzoeken wat er precies aan de hand is. Algauw wordt duidelijk dat hij erin geluisd is. Samen met enkele vrienden uit zijn oude buurt probeert hij te achterhalen wie hem wil kelderen en probeert hij ondertussen zijn hachje te redden.

Actie

Over één ding had Hans Breuker in ieder geval gelijk: het is een echt actieboek. Al van in het begin vliegen de kogels en het bloed de lezer om de oren. Namen en types van wapens vliegen  met hetzelfde gemak om diezelfde oren. Leuk waarschijnlijk voor wie er iets van kent. Niet echt storend, maar ook niet echt nodig voor iemand als ik, die nog net het verschil kent tussen een pistool en een revolver. Na dat eerste gewelddadige hoofdstuk krijgt de lezer gelukkig even de kans om op adem te komen. Er volgt ook nog een verhaal. Toch ligt de nadruk vooral op spectaculaire ontsnappingen, wilde achtervolgingen, keiharde vuur- en andere gevechten… Ken je het gevoel: je zit in een auto die heel snel optrekt en full speed over het asfalt raast. Door de snelheid word je achterover in je stoel gedrukt. Dat gevoel krijg je soms tijdens het lezen van deze Mack Dime. Zoveel vaart heb ik zelden in een boek gezien.

Felgebekt

Van een actieheld verwacht je uiteraard grove taal en die past hier ook perfect bij de personages. Misschien ben ik een beetje te ‘fijngevoelig’, maar ik vind persoonlijk dat het soms net iets minder gemogen had. Sommige termen zijn nogal vrouwonvriendelijk en sommige conversaties nogal kort door de bocht. Dat past natuurlijk wel helemaal binnen het concept van het verhaal, maar het moet toch allemaal een klein beetje netjes blijven. Het maakt de figuur die Mack Dime moet voorstellen bovendien ook een beetje dubbelzinnig. Aan de ene kant is hij een echte rokkenjager die vrouwen alleen maar als gebruiksvoorwerpen ziet, maar aan de andere kant flipt hij dan helemaal als iemand zijn assistente aftroeft.

Schoonheidsfoutjes

Het verhaal is heel vlot geschreven, maar zou (zeker voor de leerkracht in mij) nog veel vlotter te lezen zijn als er niet zoveel foutjes waren blijven staan. Misschien is de redactie/correctie iets te snel gebeurd of misschien had ik een ongecorrigeerde versie in handen. Sorry, dat heb ik niet meer gecheckt bij de auteur omdat ik daar nu eenmaal niet van uitga. Er zaten gewoon nog heel wat schoonheidsfoutjes in de tekst. Dat is jammer, maar dat is natuurlijk iets waar bij een herdruk hopelijk niets meer van te merken zal zijn. Volgens mij is de kans redelijk groot dat die herdruk er ooit komt.

Promotie

Ik ken maar weinig romanfiguren die een eigen website hebben. Dat vind ik fantastisch. Het lijkt me dat je Hans Breuker niet moet leren hoe hij een goede promotiecampagne opzet. Mack Dime heeft zijn eigen website, zijn eigen Facebookpagina en zijn eigen Instagramaccount. Zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

Samengevat

Blijft de vraag of Hans Breuker gelijk had toen hij schreef dat dit wellicht ‘niet mijn kopje thee’ zou zijn. Ik moet hem ongelijk geven. Ik heb het boek graag gelezen. Op sommige momenten had ik de indruk dat ik naar een actiefilm zat te kijken. Zo beeldend wordt het verhaal verteld. Dat lijkt me geen gemakkelijke klus. Dus ja, Hans, ik zal met plezier ook De baron van de balkan lezen. Lees je die dan wel eerst heel goed na?

Mack Dime: Het verraad van Lady Charlamane | Hans Breuker | 286 pg. (e-boek)

Bekijk op bol.com

Met dank aan de auteur voor het recensie-exemplaar.

3 gedachten over “Mack Dime 1: Het verraad van Lady Charlamane – Hans Breuker

  1. Wat een super recensie Ann! Ontzettend bedankt!!!! Superleuk dat je echt ‘snapt’ wat ik probeer te doen met de boeken. Echt te gek. Vwb de spelling, de redacteur ging denk ik zo op in het boek dat hij de foutjes niet meer zag 😉 Begrijp ik wel 🙂 Nogmaals, bedankt en ik ga aan de bak met de Baron van de Balkan en neem je feedback mee.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s