Escape game: nacht in de bibliotheek – Clémence Guiedan, Guillaume Natas en Florent Steiner

Escape rooms zijn niet meer weg te denken uit het vrijetijdsaanbod. Je laat je in een huis opsluiten en moet daar, met behulp van raadsels en hints – binnen het uur weer uit proberen te geraken. Elke zichzelf respecterende stad heeft er ondertussen wel eentje. Ook in gameland kan je jezelf uit een virtuele kamer proberen te redden.  Uitgeverij Luitingh-Sijthoff komt nu met de boekvorm van dit razend populaire spel. De reeks Escape Game daagt jongeren vanaf 14 jaar uit om hun weg doorheen een boek te vinden.  Ik vermaakte mij met – wat had je anders verwacht – Nacht in de bibliotheek.

Het uitgangspunt is hetzelfde als bij een echte escape game: je moet via raadsels je weg uit een bepaalde plaats weten te vinden. Op de eerste pagina’s van het boek wordt uitgelegd hoe dat in boekvorm precies in zijn werk gaat. Eerst wordt de situatie geschetst. Je komt op een pagina terecht waar je meteen met een eerste hersenkraker geconfronteerd wordt. Telkens als je een mysterie weet op te lossen, kom je te weten naar welke pagina je moet bladeren. Om je een beetje te helpen, kan je achteraan het boek hints vinden en als je helemaal vast komt te zitten, kan je zelfs even bij de oplossingen piepen.

Alles duidelijk tot hier. Ik besloot het erop te wagen. De uitdaging bestaat erin om het boek binnen de 60 minuten te doorlopen. Uiteraard ga ik mijn stappen hier niet navertellen. Dat plezier moet je zelf ontdekken. Wel durf ik toe te geven dat mijn brein of te ver afwijkt van dat van een veertienjarige, of gewoon niet scherp genoeg is. Je raadt het al: ik had bijna twee uur nodig om de klus te klaren. Daarbij zat ik vooral in het begin vast. Zo vast zelfs, dat ik voor de eerste opdracht aan de hints niet genoeg bleek te hebben en mij al op de oplossing moest storten. Gelukkig was ik daarmee wel gelanceerd. Hoe verder ik in het boek vorderde, hoe beter het me afging.

Na de frustratie van die eerste bladzijde, kreeg ik er echt plezier in. Eens de focus er helemaal is, is het echt wel leuk om je hersenen te breken over de raadsels. Het ene is al uitdagender dan het andere, maar ze zijn stuk voor stuk origineel en passen binnen het verhaal. Concreet voor Nacht in de bibliotheek betekent dat bijvoorbeeld dat verschillende genres van boeken aan bod komen: een spionageverhaal, een avonturenverhaal, fantasy… voor elk wat wils.

Een hint die ik kan geven: hou pen en papier bij de hand. Niet alleen kan dat helpen om terug te blikken op wat je al gevonden hebt, het is ook leuk als je niet in het boek zelf gaat schrijven. Dan kan je achteraf iemand anders uitdagen om jouw tijd te verbreken. Of je speelt lekker met zijn tweeën. Wat is er leuker dan je samen over een puzzel te buigen.

Het enige wat mij een beetje stoorde, was (letterlijk) de geur van het papier. Misschien wordt die na een tijdje wel beter, maar gloednieuw geeft het papier een redelijk penetrante geur af. Dit doet natuurlijk niets af aan de inhoud ervan, maar er viel toch niet naast te ‘ruiken’.

Boekenliefhebbers die ook houden van puzzels en smart games, zullen zeker plezier beleven aan Escape Game. Ik denk dat ik de rest van de reeks ook maar eens ga uitproberen.

Escape game: nacht in de bibliotheek | Clémence Gueidan, Guillaume Natas en Florent Steiner | Uitg. Luitingh-Sijthoff (2019) | 48 pg. | Vertaald en bewerkt door Barend de Voogd

Met dank aan uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor het recensie-exemplaar.

Bekijk op bol.com

2 gedachten over “Escape game: nacht in de bibliotheek – Clémence Guiedan, Guillaume Natas en Florent Steiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s