Boeken & Co… of hoe je een klasblog uit de grond stampt

Boekbespreking, boekverslag, leesportfolio… hoe je het ook noemt, het fenomeen gaat meestal met gemengde gevoelens gepaard. Eerste reactie bij het gros van de leerlingen: ‘Oh nee!’. Eerste reactie bij de leerkracht als de deadline eraan komt: ‘Dit wordt weer doorbijten in de vakantie om alles na te lezen.’ Niet echt een win-winsituatie dus. Dit moest anders.

Een idee

Mijn eigen blog, het feit dat de leerlingen in de tweede graad een recensie moeten leren schrijven en een nascholing over ict-tools inzetten voor leesportfolio… het zaadje was geplant, het idee begon te groeien. Zou het niet leuk zijn om de leerlingen zelf een boekenblog te laten beheren?

Het opzet

Om binnen het leerplan te blijven en zowel vaardigheden als attitudes in dit project aan bod te laten komen, werden enkele praktische afspraken gemaakt. Alle leerlingen moeten in de loop van het schooljaar drie boeken lezen, die geschikt zijn voor hun leeftijd (bij voorkeur dus 14+). Hun leeservaringen delen ze op de blog. Daarnaast moeten ze in de loop van het schooljaar ook minstens één algemeen artikel schrijven. Dit kan zowel een actuele gebeurtenis zijn als een algemeen thema waarop dieper ingegaan wordt. Hiervoor mogen ze ook samenwerken.

Met het plan naar de leerlingen

De leerlingen waren meteen enthousiast. Dat geldt zeker voor de leerlingen van 3 Handel-Talen, want zij kregen de redactie onder hun hoede. Omdat ik elke week een uurtje extra met deze klas aan de slag kan, hebben we er een vast bloguurtje van gemaakt. In het begin ging het vooral om praktische zaken, want we startten van nul. Een ontwerp werd gekozen, een naam gezocht, enkele vaste pagina’s kregen vorm. Nu die klusjes klaar zijn en de blog online staat, kan het echte werk beginnen. Er kwamen al heel wat artikels binnen. Mijn redactie werkt in groepjes om teksten aan te passen, een planning op te maken, ideetjes te verzamelen en noem maar op.

Hoe het loopt

Ik moet eerlijk toegeven dat ik met een bang hart aan dit project begon. Hoewel ik zelf verschrikkelijk enthousiast was, wist ik niet of ik dat van mijn leerlingen ook zou kunnen zeggen. We zijn nu twee maanden later en ik ben enorm trots. Ik durf te zeggen dat de leerlingen, zeker de derdejaars, dit echt leuk vinden. Ze werken zonder morren aan de teksten van hun collega’s en leren hier bijzonder veel uit. Ze komen spontaan met ideeën voor artikelen en spreken onderling af om samen te werken.

Ik durf nu al te zeggen dat mijn opzet geslaagd is. Waar mijn leerlingen vroeger drie keer per schooljaar in de stress schoten om snel een boek te lezen en een verslag in elkaar te boksen, zijn ze nu al twee maanden over boeken aan het nadenken, er onderling over aan het spreken, ideeën aan het uitwisselen… Als ze dit een schooljaar lang volhouden en er ook anderen mee kunnen aansteken, dan zal ik in juni een heel trotse leerkracht zijn. Eerlijk? Dat ben ik eigenlijk nu al.

Benieuwd geworden? Je vindt hier onze klasblog Boeken & Co. Delen mag en leerlingen zijn heel gevoelig voor pluimpjes 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s