Bunkerdagboek – Kevin Brooks

“Niets in onverdraaglijk. Onverdraaglijk betekent niet uit te houden. Als je iets niet uit kunt houden ben je dood. Als je er niet aan doodgaat, heb je het uitgehouden. Dat is toch zo? Het kan niet onverdraaglijk zijn.”

De vraag is alleen hoe lang Linus en zijn medebewoners de gruwelen nog kunnen verdragen.

Het verhaal

Linus wordt ontvoerd en opgesloten in een bunker. Die is alleen via een lift bereikbaar. Elke ochtend en elke avond komt de lift naar beneden en vertrekt ze weer. De lift is de enige verbinding met de buitenwereld, maar totaal nutteloos voor Linus. Na een paar dagen ligt er plots een meisje van negen in de lift: Jenny. Daarna volgen nog vier slachtoffers. De zes hebben niets met elkaar gemeen, hebben een heel verschillend karakter en proberen elk op hun eigen manier met hun lot om te gaan. Ondertussen heeft hun ontvoerder de touwtjes strak in handen: hij geeft hen eten als hij daar zin in heeft, speelt met de verlichting en de verwarming, ziet en hoort alles wat er in de bunker gebeurt. De situatie ziet er steeds uitzichtlozer uit en elk van de bewoners beleeft dit op zijn eigen manier. Er ontstaan conflicten, gebeuren drama’s…

In een dagboek houdt Linus alles bij wat er gebeurt, wat hij voelt en denkt…

Waarom je dit boek zou moeten lezen

Doordat je het dagboek van Linus leest, kruip je als lezer letterlijk in zijn huid. Kevin Brooks gaat hier heel ver in. Op een bepaald moment (let op: spoiler!) worden de bewoners gedrogeerd. De trip die Linus op dat moment beleeft wordt zo levensecht beschreven, dat je er zelf bijna high van zou worden.

Als lezer kan je niet anders dan de wanhoop voelen die de personages voelen. Het thema is niet alledaags voor een jeugdroman. Het is een psychologische thriller waar menig thrillerauteur alleen maar van kan dromen. De sterkte zit hem niet in de eerste plaats in wat er gebeurt, maar wel in de uitzichtloosheid van de situatie. De griezel op zich zijn niet de dingen die de dader doet, maar alleen al het besef dat iemand dat kán en wil doen. Alleen maar omdat hij het leuk vindt. Gevoelloos.

Bunkerdagboek is een thriller eerste klas, knap geschreven. Je kan alleen maar hopen dat het je zelf nooit zal overkomen. Niet voor gevoelige lezers!

Bunkerdagboek | Kevin Brooks | Uitg. De Harmonie (2014) | 224 pp. | Vert. uit het Engels door Jenny de Jonge | Voor lezers vanaf 13 jaar.

Bekijk op bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s