Jij bent de liefste – Hans en Monique Hagen

Deze week deed ik een beetje dwars. Ik stelde geen jeugdboek voor. We zitten nog volop in de Poëzieweek. Daarom moest de keuze dus wel vallen op een dichtbundel. Zoals ik al zei, deed ik een beetje dwars. Ik koos voor Jij bent de liefste van Hans en Monique Hagen.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik getwijfeld heb of ik dit boek wel zou meenemen. Het is namelijk een dichtbundel die geschreven is voor kinderen van 5 tot 8. Kleuters dus. Toen dacht ik: waarom mag het in de Poëzieweek niet eens gemakkelijk? Het is leuk leerlingen boven zichzelf uit te laten stijgen als ze poëzie leren begrijpen. Soms mag het echter ook eens puur plezier zijn. Soms mogen ze ook eens herinnerd worden aan waar het voor hen allemaal begon.

Dat het boek voor kleuters geschreven is, valt op aan de onderwerpen die gekozen werden: oma en opa, de nacht, een nieuwe baby, logeren…

DRUPPELTJES VERDRIET

soms

val ik hard

dan huilt mijn knie

tranen rood van bloed

en uit mijn ogen

druppeltjes verdriet

soms

val ik zacht

dan huil ik niet

Het zijn echter niet zomaar ‘versjes’ over alledaagse dingen. Hans en Monique Hagen spreken aan de ene kant de eenvoudige taal van kinderen, maar leren diezelfde kinderen ook op een andere manier naar de wereld kijken.

GROTE VOETEN

mijn nieuwe schoenen

zijn zo groot

de hele wereld

past eronder

Een groot boek over kleine thema dus. Een boek dat bovendien prachtig geïllustreerd is door Marit Törnqvist.

Ik vond er bovendien een gedicht dat ik met mijn leerlingen in de klas even goed nog kan bespreken. Alleen al omdat het volgens mij verwoordt wat poëzie is. Je bent nooit te oud om van een gedicht te genieten en daarom koos ik voor dit gedicht:

ONZICHTBAAR

een zucht is onzichtbaar

net als de wind

de nacht is onzichtbaar

als de dag begint

onzichtbaar zijn de dingen

die ik kwijt ben

die ik nooit meer vind

maar

met mijn ogen dicht

zie ik alles

wat mijn hoofd verzint

Jij bent de liefste | Hans en Moniue Hagen | Uitg. Querido (2000) | 50 pp.

Bekijk op bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s