Hoe ik lees terwijl ik sport…

… of strijk, of naar het werk rijd. Vorige zomer ontdekte ik namelijk het luisterboek.

De ontdekking

De ontdekking heb ik weer aan Hebban te danken. Zij introduceerden een tijdje geleden namelijk hun luisterapp. Hoewel ik er in het begin niet zo veel aandacht aan besteedde, waagde ik me tijdens het huishouden toch eens aan De hondenmoorden’ van Jens Henrik Jensen. Het boek was spannend en de stem aangenaam om naar te luisteren. De ‘goesting’ was geboren.

Waarom ik er zo aan verknocht geraakte

Ik kan absoluut niet lezen in de auto. Na vijf minuten ben ik wagenziek. Toen we vorig jaar op reis gingen, was dat dus een grote frustratie. Moet het lukken dat Bookchoice sinds vorig jaar zijn boeken niet alleen meer als e-boek aanbiedt, maar ook als luisterboek. Ik was op de e-reader aan Iene Miene Mutte van M.J. Arlidge begonnen en had het, met mijn oortjes in, uit toen we thuiskwamen. De rit was nog nooit zo snel voorbij.

Ik geraakte dus verknocht en met mondjesmaat ging ik meer luisterlezen. In 2018 probeer ik elke maand een luisterboek uit te hebben.

Waar haal je luisterboeken?

Zelf heb ik alleen ervaring met Hebban en Bookchoice. Beiden werken via een app die je op je smartphone, iPod… kan installeren.

hebban luisterboek app (Small)

De Hebban Luisterboek-app biedt alleen fragmenten en tijdelijke gratis luisterboeken aan. Je moet er dus wel rekening mee houden dat je een boek meestal binnen een bepaalde tijdsspanne moet beluisteren. De boeken die ik tot nu toe beluisterde, werden op een heel aangename manier voorgelezen.

bookchoice app (Small)

Bookchoice.com is de opvolger van Elly’s Choice. Oorspronkelijk was dit een e-boekenabonnement. Tegenwoordig worden de boeken niet alleen als e-boek beschikbaar gesteld, maar ook als luisterboek. Je betaalt 3,99 euro per maand en krijgt hiervoor acht boeken in de twee formaten. Nadeel: je kan je boeken niet zelf kiezen. En qua voorleesstemmen is er nog marge voor verbetering.

storytel (Small)

Storytel.nl biedt een gelijkaardig abonnement aan, maar dan uitsluitend voor luisterboeken. Het grote verschil met Bookchoice, als ik het goed begrepen heb, is dat je voor 9,99 euro per maand onbeperkt kan kiezen uit hun hele gamma aan luisterboeken. Zelf heb ik die nog niet uitgeprobeerd.

luisterpuntbibliotheek (Small)

Voor mensen met een leesbeperking heb je in België ook Luisterpuntbibliotheek. Deze organisatie biedt een oplossing voor mensen die moeilijk of geen gewone gedrukte boeken kunnen lezen. Daarvoor werken ze samen met bibliotheken, rusthuizen, scholen en lokale dienstencentra.

Tot slot kan je audioboeken ook gewoon kopen in de boekhandel. Helaas zijn die dan niet altijd via een app te beluisteren en moet je nog een inspanning doen als je ze via een smartphone of mp3-speler wil beluisteren.

De pro’s en contra’s

  • Je hebt je handen en je ogen vrij. Je kan dus lezen terwijl je met iets anders bezig bent: autorijden, strijken, ramen lappen, wandelen…
  • Je ogen krijgen rust. Is het donker, wil je nog even luisteren voor het slapengaan en prikkende ogen vermijden, dan kan je met je ogen dicht toch van een boek genieten. De meeste apps hebben bovendien een ‘sleepmodus’, waarmee je kan instellen hoe lang je wil luisteren.
  • Alles valt of staat wel met de voorleesstem. De stemmen van de Hebban Luisterapp vielen tot nu toe beter mee dan deze van Bookchoice. Een slecht voorgelezen boek is frustrerend. Zo werd het laatste boek dat ik luisterde, De Duiventunnel van John le Carré voorgelezen door iemand die voortdurend pauzes op de verkeerde plaats legde. Dat werkt op de zenuwen en het duurde dan ook telkens weer een tijdje voor ik erin kwam.
  • Je moet geconcentreerd blijven. Zelf betrap ik mezelf er soms op, zeker als ik autorijd, dat mijn gedachten afdwalen. Even terugspoelen gaat minder vlot dan een paar pagina’s terugbladeren.
  • Tot slot ondervind ik ook dat een boek beluisteren langer duurt dan een boek lezen. Blijkbaar lees ik toch nog sneller dan ik dacht. Een boek of e-reader vastnemen gaat ook gemakkelijker en sneller dan beginnen met luisteren. Gelukkig kan je met de Bookchoice-app gemakkelijk wisselen tussen het e- en het luisterboek. Zo kan je op een dood moment in het e-boek zoeken waar je met luisteren gebleven was. Voor mij de ideale combinatie, aangezien ik wachten bijna altijd opvul met lezen.

Misschien vraagt luisterlezen meer inspanning en gedoe, maar ik vind het toch een heel goed alternatief als je je ogen of handen even voor iets anders nodig hebt, maar je oren en hoofd wel kan gebruiken.

Wat zijn jullie ervaringen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s