HRC-tip 6: lees een zoet boek

Published by

on

One true loves – Taylor Jenkins Reid

Wie mij een beetje kent, weet dat dit voor mij de moeilijkste categorie is. Zal waarschijnlijk wel iets zeggen over mij, maar ik hou niet van zoetsappig en klef. Ik moest dus op zoek naar iets wat lekker leest, zonder aan mijn vingers te blijven kleven. Taylor Jenkins Reid bood me een oplossing.

Heel vaak al zag ik deze auteur voorbijkomen en ik kan niet zeggen hoe vaak ik al een boek van haar in mijn handen gehad heb en teruggelegd. Maar toen las ik het achterplat van One true loves. Of misschien moet ik maar met de eerste zin beginnen:

Het etentje met mijn familie en mijn verloofde loopt ten einde wanneer mijn man belt.

Emma Blair trouwt met haar grote jeugdliefde Jesse. Het plekje in Massachusetts waar ze wonen is hen allebei te klein en ze dromen ervan de wereld te zien. Ze verhuizen naar Los Angeles en jagen hun dromen na. Tot Jesse op hun eerste huwelijksverjaardag vermist geraakt na een helikopterongeluk. Emma stort in en gaat terug bij haar ouders wonen. Tot ze haar jeugdvriend Sam opnieuw tegenkomt. Totaal onverwacht wordt ze weer verliefd.

Ik hoor het je al denken: als dat niet zeemzoet en klef is, weet ik het ook niet meer. Terwijl ik het hier neerschrijf, lijkt het ook wel zo, maar dat is het eigenlijk niet. Want middenin het verhaal krijgt Emma plots telefoon van haar verdwenen man en dan wordt het heel interessant: kan je van twee mensen evenveel houden en als dat zo is: voor wie kies je dan? Emma wordt voortdurend heen en weer geslingerd tussen de avontuurlijke Jesse met wie ze dacht samen oud te worden en de beredeneerde Sam, die haar rust en veiligheid schenkt. Ze wil niemands hart breken, maar weet zelf ook dat dit geen optie is. Die voortdurende struggle weet Reid heel treffend neer te schrijven.

Wat ik fijn vond aan de opbouw van het boek, is dat er behoorlijk wat vaart in zit. Reid racet door de jaren heen en geeft soms een summiere opsomming van wat er in de tussentijd gebeurt. Die stukken afgewisseld met de meer emotionele fragmenten, zorgen ervoor dat ik het boek serieus nam en het voor mij dus niet bij de zwijmelboeken belandde. Het gaat ook over meer dan alleen maar kiezen tussen twee liefdes. Het gaat ook – zoals Emma’s zus het zo mooi verwoordt – om zijn wie je bent:

‘Volgens mij probeer je niet uit te vogelen van wie je meer houdt, van Sam of van Jesse. Volgens mij wil je weten of je de persoon wilt zijn die je met Jesse bent of de persoon die je met Sam bent.’

Die diepere laag en de aangename schrijfstijl van Reid hebben mij echt van het boek doen genieten. Tussen alle regen van de afgelopen maanden was dat een welkom zonnestraaltje. En voor de filmliefhebbers: als het we nog meer van dat sombere weer krijgen, kan je onder een dekentje naar de verfilming kijken.

One true loves | Taylor Jenkins Reid | Uitgeverij Ambo/Anthos (2024) | 334 pp. | Vert. uit het Engels door Marja Borg

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Plaats een reactie