Dun, maar niet dunnetjes: YA-novelles

Je ziet ze al van ver komen naar de bib: de jongeren die last minute nog een boek zoeken voor een schoolopdracht. Eerste criterium: niet te dik! Vroeger moest ik hen er dan altijd op wijzen dat een dun boek niet per se een makkelijk boek was. Daar is gelukkig verandering in gekomen. De laatste jaren wordt fors geïnvesteerd in novelles voor de jeugd die toegankelijk zijn, maar toch een zeker niveau halen. Ik legde drie grote aanbieders onder het vergrootglas.

Kluitman novelles

Ik heb het niet opgezocht, maar volgens mij was Kluitman de eerste uitgeverij die de nood zag om de jeugd van ‘dunne boekjes’ te voorzien. Ondertussen telt de reeks eenentwintig titels en volgende maand komen er daar nog twee bij. De Kluitman novelles zijn niet dik, niet duur, maar wel spannend. Sommige zijn geschikt voor lezers vanaf twaalf jaar, andere vragen een iets ouder publiek. Verschillende thema’s die de jeugd bezighouden komen aan bod: grensoverschrijdend gedrag, terrorisme, verslaving … Goed nieuws ook voor de Vlaamse bibgebruikers: bijna alle titels zijn te vinden in de CloudLibrary. Als je dit e-boekenplatform nog niet kent, vraag er dan zeker eens naar in je bibliotheek.

Ik las al verschillende titels uit deze reeks en moet zeggen dat mijn favoriet voorlopig Get out van Juultje van den Nieuwenhof is. Twee keer twee jongens: de ene groep uit de Bloemenbuurt, de andere uit een veel minder chique straat. Als Chav op een avond aanbelt bij de villa van Jasper, is hij vast van plan een einde te maken aan hun eeuwigdurende ruzie. Het loopt echter verschrikkelijk uit de hand en elk van de hoofdrolspelers probeert op zijn eigen manier met het drama om te gaan. Dit is een sterk staaltje psychologische thriller in amper honderd pagina’s.

Best of YA | XS

Ook Best of YA heeft ondertussen een mooi stapeltje met acht novelles. Vandaag wordt de nieuwste telg – Welkom in Smartpark van Mirjam Mous – op de wereld losgelaten. In juni wordt daar nog een titel aan toegevoegd. Ook hier veel thrillers, maar de genres lopen toch iets meer uit elkaar. De collectie bevat een mix van humor, spanning, emoties en mysterie.

Mijn kennismaking met de reeks was Girl 6 van Mirjam Mous. Dit boek kan je lezen als een vervolg op Boy 7, maar is ook prima los te lezen. Ik las de Boy-versie nog niet, maar ben dat nu wel van plan. Als blogger Dez een dakloos  meisje ontmoet op het strand en later op school Summer leert kennen, is hij helemaal in de war. Ook Summer snapt niet goed wat er met haar aan de hand is. Het perspectief wisselt voortdurend tussen Mayca, Dez en Summer. Op die manier wordt het mysterie laag voor laag ontrafeld.

Blossom Books Shorties

Carlie van Tongeren mocht met Het zusje van de eerste Blossom Books Shortie afleveren. Deze reeks mikt minder op spannende verhalen, maar snijdt heel diverse thema’s aan. Liv is het zusje van Alex, die op een dag iemand doodrijdt. Mette probeert in De tweede stem af te rekenen met het verleden op haar vorige school, Lucie wil in Wees Lucie eindelijk eens ergens een echte thuis vinden en Chaja en Wes kijken in Grijs op een heel verschillende manier tegen hun seksuele ervaring aan. Achteraan elke shortie zit een vragenlijst die de lezer kan helpen met het boek aan de slag te gaan.

Het Penthouse van Lotte Boot mag je zonder twijfel wel een thriller noemen. June gaat op zoek naar haar vriendin Roxy, die ondertussen al twee jaar spoorloos verdwenen is. Een mysterieus berichtje op haar telefoon brengt haar in de klauwen van gure types die haar meenemen naar Amerika. Hoe zal ze Roxy terugvinden en hoe kunnen ze ontsnappen uit de decadente wereld waarin ze terechtgekomen zijn?

Niet dik en niet duur

Al deze reeksen hebben verschillende dingen met elkaar gemeen:

  • Ze zijn allemaal geschreven door Nederlandse auteur.
  • Alle boeken zijn mooi afgewerkt met een hardcover en een prettig formaat. En daarvoor betaal je rond de tien euro. Op z’n Vlaams noemen we dat ‘een batje’ 😉.
  • Elke reeks bevat minstens één titel die de prijs van de Jonge Jury in de wacht sleepte. Dat zegt veel voor wie nog twijfelde over de kwaliteit ervan.
  • Alle uitgeverijen mikken op een lezerspubliek vanaf veertien jaar. Sommige van hun boeken zijn ook al door jongere lezers te smaken.

Naast deze reeksen zijn uiteraard ook heel wat losse novelles. Denk maar aan de boeken van Goedele Ghijssen, Beatrijs Peeters of Bart Moeyaert om eens enkele Vlamingen te noemen. Goed nieuws dus voor wie lezen eigenlijk niet zo leuk vindt of nog snel snel een boekbespreking moet afleveren.

Ik ben er alvast helemaal ingevlogen, dus er komen in de volgende weken zeker nog enkele novelles in de kijker te staan.

Een gedachte over “Dun, maar niet dunnetjes: YA-novelles

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s