Juni

Ik hou van juni. Het is een maand van afsluiten en vooruitkijken. Een maand ook van aftellen: naar de zomer, de vakantie, kampen, reizen… Ik dacht dat ik met mijn vertrek uit het onderwijs dat ritme zou moeten missen. Gelukkig is dat niet het geval. Niet alleen lopen hier nog drie studenten rond, ook in de bib volgen we het ritme van het schooljaar. De leesclubs en de Leesjury houden een zomerstop. Het plannen van het nieuwe leesjaar kan beginnen.

Bovendien ben ik ook student met vakantie. Of noemen ze dat in de academie een cursist? What’s in a name. Ik rondde mijn tweede jaar in de schrijfklas af. Nog één jaar te gaan. En dan? Ben ik dan officieel schrijver? Begint dan mijn glorieuze carrière als bestsellerauteur? Was het maar allemaal zo simpel. Wat ik wel al kan doen, is vooruitblikken op mijn afstuurproject. Het is de bedoeling dat de cursisten op het einde van het derde jaar een eindwerk afleveren. Wat dat is, maakt niet uit. Het kan een dichtbundel zijn, een novelle, de aanzet tot een roman, een verhalenbundel… Een academiejaar lang mogen we eraan werken, met coaching van juf Hilde Vandermeeren.
Mijn project zit al langer in mijn hoofd. Ik laat het daar nog even zitten, knusjes voor mezelf. Ooit deel ik het wel eens met jullie, maar daar is het nu nog te vroeg voor.  Het vooruitzicht maakt me tegelijk zenuwachtig en ongeduldig, maar ook ambitieus. Ik wil mezelf hier echt honderd procent voor geven.

Juni is ook de maand van de evaluaties. Ik evalueerde mezelf en boek&babbel. Ik merk dat ik niet de regelmaat vind die ik zou willen om elke week iets te posten. Het is nochtans niet dat ik geen boeken lees om te recenseren. Integendeel: soms is er de hartverscheurende keuze tussen lezen en schrijven. En dan moet ik ook nog eens kiezen tussen schrijven voor mezelf of schrijven voor mijn blog. En dát is de eindevaluatie: waarom zouden dat twee verschillende dingen moeten zijn? Het is absurd dat ik schrijven voor mijn blog niet meer zie als schrijven voor mezelf. Niemand heeft mij ooit gezegd dat ik alleen maar recensies mag publiceren. Er komt naast ‘boek’ vanaf nu dus ook meer ‘babbel’ op boek&babbel. Zie dit maar meteen als een eerste poging.

Een gedachte over “Juni

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s