Dit is ons verhaal – Ashley Elston

Het is een gegeven dat wel vaker terugkomt in thrillers: vijf gaan een bos in, vier keren er levend terug. Wat is er gebeurd? Dat is ook het uitgangspunt van Dit is ons verhaal van Ashley Elston.

De River Point-jongens. Zo worden ze genoemd. Ze zijn rijk en arrogant. En één van hen is een moordenaar. Omdat de vier overlevers de lippen stijf op elkaar houden over wat er gebeurd is, worden ze allemaal beschuldigd van dood door schuld. Kate, die een bijbaantje heeft bij de plaatselijke officier van justitie, geraakt heel nauw bij de zaak betrokken als die onder de vleugels van haar baas terechtkomt.

De sfeer in Dit is ons verhaal is een typische highschool sfeer. De jongens zijn van hun exclusieve privéschool getrapt en komen op de openbare school terecht. Ze zijn hautain en worden door hun medeleerlingen op gefluister en speculaties getrakteerd. Naast de schoolse setting, is er ook de hut bij River Point, waar de jeugd helemaal uit de bol gaat op decadente feestjes. De vier verdachten staan niet bepaald in een positief daglicht.

Kate heeft echter nog een tweede reden om dicht op de zaak te blijven. Hoewel ze het tegendeel beweert, zijn de vijf niet bepaald onbekenden voor haar. Hoe die vork precies in de steel zit, is een plotwending die heel mooi uitgewerkt wordt. Haar betrokkenheid zorgt ervoor dat ze koste wat het koste wil weten wat er gebeurd is. Daarvoor schuwt ze het betere spionagewerk niet.

Een kritische lezer zou kunnen zeggen dat de toevalligheden er hier en daar net iets te dik op liggen. Zo werken Kate en haar moeder toevallig bij de officier van justitie die de zaak toegewezen krijgt. Bovendien kan Kate toevallig goed met een camera overweg en is haar baas zo creatief om een minderjarige voor zijn kar te spannen. Niet om te spioneren, wel om een frisse blik te werpen op het beeldmateriaal.

Dat laatste gegeven vind ik wel goed gevonden. Kate kijkt naar de verhoren met de ogen van een getrainde fotograaf. Ze leest gezichten en heeft oog voor details. In dat opzicht voegt het idee van de fotografe als speurder wel iets toe aan het verhaal.

Kate is degene die het verhaal vanuit een ik-perspectief vertelt. Je kijkt dus mee door de ogen van een jongere. Die mindset komt heel goed uit de verf. Een ik-verteller zorgt sowieso voor meer betrokkenheid. Af en toe wordt het verhaal onderbroken door een hoofdstuk vanuit het perspectief van de dader. Hierdoor weet je als lezer toch net iets meer dan Kate. Of dat denk je althans. Als je drie zulke hoofdstukken gelezen hebt, zijn er al drie verschillende verdachten door je hoofd gegaan.

Leuke extraatjes zijn ook de chatberichtjes en de transcripties van de verhoren. Dat maakt het allemaal nog een beetje echter. En de chatberichtjes zijn functioneel. Ze dienen niet alleen om de wereld van de jongeren echter te maken, ze zijn ook een essentieel onderdeel van de plot.

Die plot is goed opgebouwd. Het verhaal is spannend en allesbehalve voorspelbaar. De decadentie van de rijkeluiszoontjes en hun ouders worden dik in de verf gezet. De sfeer in zowel een exclusieve school als een openbare highschool worden voelbaar geschetst. Kortom: Dit is ons verhaal is een geslaagde YA-thriller, waar ook volwassenen van kunnen genieten.

Dit is ons verhaal | Ashley Elston | Uitg. Van Goor – Best of YA (2020) |319 pg. | Vert. uit het Engels door Ella Vermeulen

Met dank aan uitgeverij Van Goor voor het recensie-exemplaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s