De 12 van 2020 #2: Verdorven – Luc Deflo

Een inhaalmanoeuvre was dringend nodig met mijn 12 van 2020. Tot nu toe las ik nog maar drie boeken. De laatste vier maanden van 2020 worden dus nog druk. Het voordeel van mijn lijst is dat ik ze redelijk divers gemaakt heb. Bij de thrillers staan zowel mijn nationale als mijn internationale favorieten, dus de keuze voor Verdorven van Luc Deflo was snel gemaakt.

Verdorven

Verdorven mensen lijken wel het handelsmerk van Luc Deflo. Ofwel zijn de hoofdpersonages gewone mensen die door één domme fout in de problemen komen, ofwel is ergens een verdorven geest aan het werk. Dit verhaal combineert de twee. In een rendez-voushotel waar discretie de hoogste prioriteit heeft, volgen we twee koppels. Sigrid belandt er met haar baas Nick, maar beseft al snel dat dit een vergissing is. Herman Vangeel heeft er zijn wekelijkse afspraakje met zijn maîtresse Daniela. De vier zullen zich de avond voor de rest van hun leven herinneren. Voor Daniela is dit niet lang, want ze sterft. Vangeel moet ermee weg zien te komen. Nick kan de bruek met Sigrid moeilijk een plaats geven en Sigrid beseft door een opsporingsbericht dat ze getuige geweest zijn van een misdrijf. De manier waarop vooral de mannen reageren kan je inderdaad alleen maar verdorven noemen.

Speurwerk

En dan kan het speurwerk beginnen. Sigrid vangt in eerste instantie bot bij de politie, maar vindt dan toch gehoor bij Guy Depreter. Samen komen ze terecht in een web van intriges, leugens, corruptie en doofpotpraktijken. In het midden ervan probeert Vangeel zich staande te houden. Sterker nog dan de spanning die in de plot verweven zit is ook nu weer de spanning in de personages zelf. Ook dat is een handelsmerk van Deflo: voelbare personages, of ze nu the good guy of the bad guy moeten voorstellen.

Zwart/wit

Misschien ben ik een klein beetje een tante nonneke, maar waar ik het soms moeilijk mee had, zijn de ongenuanceerde meningen die Deflo sommige personages in de mond legt. Vreemdelingen, vrouwen… ze mogen het serieus ontgelden. Die zwart/wit-tekening had voor mij niet gehoeven. Aan het verhaal voegt ze niet echt iets toe en dat sommige personages hufters zijn merk je ook wel zonder die racistische en vrouwonvriendelijke opmerkingen.

Postuum

Verdorven is een van de vier boeken die – op zijn vraag – na de dood van Luc Deflo verschenen zijn. De auteur overleed in 2018 na een slepende ziekte. Ik ben een fan van het eerste uur. Met Naakte zielen had hij mij meteen al in zijn greep en dat is niet meer veranderd. Van bandwerk is bij Deflo nooit sprake geweest. Hij wist telkens opnieuw te verrassen. Misschien was de verrassing bij Verdorven net iets minder, maar de hand van de meester is er in ieder geval wel in te herkennen.

Verdorven | Luc Deflo | Uitg. Van Halewyck (2018) | 299 pg.

Bekijk dit boek op bol.com

of steun je favoriete boekhandel en #kooplokaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s