RIP – Yrsa Sigurđardóttir

Het is alweer het derde deel in deze reeks met politie-inspecteur Huldar en kinderpsychologe Freyja in de hoofdrol. Eerder mocht ik voor Hebban al Vortex van Yrsa Sigurđardóttir recenseren en dat was ook het geval voor deze RIP Ook nu weer had ik van de uitgeverij zelf al een recensie-exemplaar gekregen. Vandaar ook nu weer een dubbele recensie. Ik kan jullie bovendien verklappen dat mijn vader heel blij is met al die dubbele exemplaren.

Aangezien Freyja kinderpsychologe is, vormen jongeren ook nu weer de kern van het verhaal. In een eerste bloedstollende hoofdstuk is de toon meteen gezet.  De jonge Stella wordt op een afschuwelijke wijze aangevallen in de bioscoop waar ze werkt. De dader filmt alles en stuurt het filmpje via Snapchat naar haar vrienden. De dader dwingt haar om voortdurend “Sorry” te zeggen. Als even later haar dode lichaam gevonden wordt, is dat gemarkeerd met een ‘2’. Enkele dagen later verdwijnt een jongen op precies dezelfde manier. Ook zijn vrienden krijgen snaps met gruwelijke beelden. Politiecommissaris Huldar wordt op de zaak gezet en roept opnieuw de hulp van Freyja in. Dat is niet altijd naar de zin van zijn meerdere Erla.

Net als in de vorige twee boeken gaat ook nu weer veel aandacht uit naar de onderlinge relaties tussen de hoofdpersonages. De scheve relatie tussen Huldar en Freyja is in dit derde deel gelukkig een beetje naar de achtergrond verdreven. Die heeft echter plaatsgemaakt voor een nieuwe ongemakkelijke situatie: die tussen Huldar en zijn hoofdcommissaris Erla. De manier waarop zij met hem omgaat, is weinig professioneel te noemen. Vooral in het begin is dit soms een beetje storend en misschien niet altijd even geloofwaardig. Het toont wel doorheen het hele verhaal het onvermogen van Huldar om met vrouwen om te gaan. Op de een of andere manier geeft hem dat toch een zeker knuffelbeergehalte. Voor het eerst neemt de auteur ook de tijd om enkele belangrijke nevenpersonages ook wat verder uit te werken.

Na een gesprek met de vriendinnen van Stella krijgt Freyja het vermoeden dat pesten wel eens een motief voor de misdaden zou kunnen zijn. Omdat ze vroeger zelf gepest werd, kan ze zich goed in de rol van de slachtoffers inleven, maar het belemmert haar ook om de zaken objectief te bekijken. Je zou ook denken dat ze als kinderpsychologe een en ander over het onderwerp weet, maar toch gaat ze bij een specialist te rade. De vele uitweidingen over pesten vertragen het verhaal. De spanning is sowieso verder te zoeken dan in de vorige delen.

Dat neemt niet weg dat ook dit verhaal weer knap geconstrueerd is. De tweeënveertig korte hoofdstukken zorgen ervoor dat je door het verhaal heen vliegt. Het wisselende vertelperspectief draagt daar zeker ook zijn steentje toe bij. Net zoals in de vorige delen kijk je afwisselend door de ogen van Freyja, Huldar en nog een hele resem andere personages. Ook de (vermoedelijke?) dader mag zijn zegje doen. Zoals het een goede detective betaamt, zorgt deze techniek er ook hier voor dat je als lezer verschillende keren op het verkeerde been gezet wordt. Het vraagt een beetje geduld, maar naar het einde toe komt de spanning er dan toch in en de ontknoping is ook nu weer heel verrassend.

Dit derde deel in de reeks is zeker niet het sterkste deel. Het duurt nog net iets langer dan in de vorige delen vooraleer de spanning er echt inkomt. Heeft de auteur te hard haar best gedaan om een brandend actueel thema als (cyber)pesten in een thriller te verwerken? In ieder geval kregen we de kans Huldar en Freyja en hun kompanen weer een beetje beter te leren kennen. En zoals dat wel vaker gaat bij thrillerseries: als de personages als je vrienden beginnen te voelen, ben je hoe dan ook benieuwd hoe het hen verder zal vergaan.

R.I.P. | Yrsa Sigurđardóttir | Uitg. Cargo (2020) | 446 pg. | Vert. uit het IJslands door Katleen Abbeel

Bekijk dit boek op bol.com

Met dank aan Hebban.nl en uitgeverij Cargo voor het recensie-exemplaar.

Een gedachte over “RIP – Yrsa Sigurđardóttir

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s