Uitkijken naar april 2020

Het ziet ernaar uit dat we de komende maand veel tijd krijgen om die boekenstapel van maart een beetje weg te werken. Ondertussen is het ook al weer uitkijken naar een nieuwe voorraad. Op mijn verlanglijstje staat heel veel spanning, een vleugje historie en misschien wel dé ultieme tips om de wereld te redden.

Voor de spanning

De laatste stem – Graham Moore (uitg. Luitingh-Sijthoff)

Graham Moore is scenarioschrijver. Dat is Søren Sveistrup ook en van hem heb ik met heel veel plezier Oktober gelezen. De laatste stem doet de denken aan Het jurylid van John Grisham. Een omstreden rechtszaak, die tot de vrijspraak van de beklaagde leidt, is het uitgangspunt. Tien jaar later wordt het jurylid dat voor die vrijlating gepleit heeft, zelf van moord beschuldigd. De oude en de nieuwe zaak raken in elkaar verweven.

Alibi – Denise Mina (uitg. Ambo/Anthos)

Denise Mina wordt wel eens de Schotse Queen of Crime genoemd. Oké, dat schept verwachtingen. In Een truecrimepodcast een een luisteraar die denkt te weten wat er gebeurd is. Anna McDonald zet haar verborgen leven op het spel om achter de waarheid te komen.

De therapeut – Helene Flood (uitg. Cargo)

Een psychologe die vreest dat ze zelf stilaan gek aan het worden is. Het overkomt Sara. Als haar man, met wie ze een huis aan het renoveren is, plotseling spoorloos verdwijnt, lijkt het wel of dat huis begint te spoken. Ze komt erachter dat haar man vermoord is en verliest stilaan de grip op haar eigen leven.

Zij die zwijgt – Samantha Stroombergen (uitg. Boekerij)

Deze maand las ik De witte kamer van Samantha Stroombergen. Ik vond het een heel goed boek en ben dus heel benieuwd naar de opvolger: Zij die zwijgt. Hanna en Léon gaan weer samen op pad om een moordzaak op te lossen. Dit keer is een You Tuber het slachtoffer. Heeft haar moord iets te maken met de mishandeling van de verloofde van een bekende politicus? Het belooft voor de lezer weer een leuke puzzel te worden.

Vergeef me – J.D. Barker (uitg. Boekerij)

Misschien kijk ik hier wel het meest naar uit. Na Horen, zien, zwijgen en Het vijfde meisje is dit het slotstuk in de trilogie rond detective Sam Porter en De moordenaar van het vierde aapje. Als die laatste zich overgeeft aan de politie, legt hij een schokkende getuigenis af. Een reeks nieuwe moorden gooit Sam Porter terug in een verleden dat hij diep begraven had.

Literaire spanning

Jaag je ploeg over de botten van doden – Olga Tokarczuk (uitg. De Geus)

Voor de tweede keer in mijn leven ga ik me wagen aan het werk van een Nobelprijswinnaar.

Jaag je ploeg over de botten van de doden is een feministische ecothriller over gekte, de rechten van dieren en gemarginaliseerde mensen, en de hypocrisie van traditionele religie.

In een afgelegen Pools dorpje vertelt de excentrieke zestiger Janina Duszenko over de gebeurtenissen rond de verdwijning van haar twee honden. Janina leidt een teruggetrokken leven: ze houdt meer van dieren dan van mensen, en haar liefhebberijen zijn astrologie en het vertalen van de poëzie van William Blake. Wanneer leden van de lokale jachtvereniging vermoord worden aangetroffen, raakt ze als een Poolse Miss Marple betrokken bij het politieonderzoek.

Historische roman

De aanslag in Sarajevo – Georges Perec (uitg. De Arbeiderspers)

Een liefdesverhaal met rivalen die elkaar naar het leven staan, gecombineerd met de reconstructie van de moord op Franz Ferdinand (je weet wel: de lont aan het kruitvat voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog). Dat klinkt als spek naar mijn bek.

Non-fictie

Hoe je thuis de wereld kunt redden één ding tegelijk – Tara Shine (uitg. Kosmos)

Tot slot heb ik misschien wel dé oplossing in de hand om stukje voor stukje de wereld te redden. Dat belooft dit boek van Tara Shine in ieder geval. Dit boek staat boordevol tips hoe je met kleine aanpassingen in je dagelijks leven al een heel verschil kan maken. Ik zou wel eens een en ander durven uit te proberen.

Begin april heb ik een weekje vakantie. Ideaal dus om overdag die klusjes weg te werken die al een tijdje op de wachtlijst staan en daarna lekker ongegeneerd in een boek te duiken. Ik hoop dat jullie in deze bizarre tijden ook genoeg boeken kunnen vinden die jullie de wereld even kunnen doen vergeten.

Een gedachte over “Uitkijken naar april 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s