De schaker en het meisje – Alex Reeve

Neem een flinke portie Sherlock Holmes, overgiet met een lepeltje Jack the Ripper, voeg er een snuifje Wuthering Heights aan toe en je komt uit bij De schaker en het meisje van Alex Reeve. Bovendien koos de auteur voor een bijzonder hoofdpersonage en dat geeft het geheel nog wat extra pit.

Dat bijzondere hoofdpersonage is Leo Stanhope. Leo is geboren als Charlotte en in het Londen van de negentiende eeuw is het strafbaar om als vrouw in mannenkleren rond te lopen. Er zijn maar heel weinig mensen die Leo’s geheim kennen. Een van hen is de prostituee Maria. Leo is stapelverliefd op haar en ziet hun toekomst samen rooskleurig in. Tot Maria’s levenloze lichaam uit de Theems gevist wordt. De politie verdenkt Leo. Niet alleen moet hij zijn onschuld proberen te bewijzen, hij moet ook tegen elke prijs vermijden dat de politie zijn ware identiteit ontdekt.

Er waren verschillende redenen waarom dit boek mijn aandacht trok. Ik zet ze even op een rijtje.

De setting

Eerst en vooral zorgt het historische Londen altijd voor een bijzondere setting. Denk maar aan Sherlock Holmes of Dr. Jekyll en mister Hyde. Alex Reeve slaagt er bijzonder goed in om die sinistere sfeer weer te geven. De echo’s van die klassiekers klinken even hard door als de paardenhoeven door de benauwde straatjes langs de Theems. Je dwaalt als lezer mee door de achterbuurten en snuift de niet zo frisse geuren op.

Het hoofdpersonage

Uiteraard was ik ook heel nieuwsgierig naar het hoofdpersonage. Leo Stanhope is tegelijk grappig en aandoenlijk. De auteur weet op een heel aanvoelbare manier de gevoelens van Leo weer te geven, zonder te moraliseren. Hij schetst zowel Leo’s afkeer voor zijn vrouwenlichaam als de praktische problemen die hij ondervindt om als man door het leven te gaan. Dat laatste levert soms grappige situaties op. Leo blijft ook overeind als personage. Hij is niet zo sterk als een echte man en toont soms emoties die typisch vrouwelijk zijn. In zijn denken is hij echter wel een man. Het is heel knap hoe je als lezer die dualiteit ook mee ervaart.

De plot

In het begin wordt je door het verhaal niet meteen van je sokken geblazen. Toch zit de plot – in de stijl van Agatha Christie – heel fijn in elkaar. Het verhaal wordt nergens voorspelbaar. De ontknoping is zelfs heel verrassend. De focus ligt zo sterk op de gevoelens en gedachten van Leo, dat het verhaal errond geweven lijkt te zijn. Met een ander hoofdpersonage was het verhaal niet overeind gebleven. Nu vloeit alles zo mooi in elkaar over, dat dit van De schaker en het meisje tegelijk een verrassend, een ontroerend en een spannend boek maakt.

De schaker en het meisje is een knap debuut. Alex Reeve belooft verder te gaan met zijn hoofdpersonage Leo Stanhope. Uit het slot van dit boek was dit niet meteen op te maken. Er was niet echt een cliffhanger. Ik vermoed dat de delen dus heel gemakkelijk afzonderlijk te lezen zullen zijn. Ik kijk alvast heel erg uit naar het volgende avontuur van Leo.

De schaker en het meisje | Alex Reeve | Uitg. De Fontein (2019) | 318 pg. | Vert. uit het Engels door Noor Koch

Bekijk dit boek op bol.com

Met dank aan uitgeverij De Fontein voor het recensie-exemplaar.

4 gedachten over “De schaker en het meisje – Alex Reeve

  1. Dit lijkt me een, voor mij, ptachtig boek. Gewoon het samenvoegen van de ingrediënten wijzen al op een unieke maaltijd. Het aanprijzen en proevenhebben mijn bestelling al bepaald.”Laat maar brengen” zou ik zeggen.

    Geliked door 1 persoon

  2. Dit lijkt me een, voor mij, ptachtig boek. Gewoon het samenvoegen van de ingrediënten wijzen al op een unieke maaltijd. Het aanprijzen en proevenhebben mijn bestelling al bepaald.”Laat maar brengen” zou ik zeggen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s