Hoe lees je 100 boeken in één jaar?

In 2019 las ik 109 boeken. Nooit eerder las ik zoveel. Ik kreeg meer dan eens de vraag: “Hoe doe je dat toch? Hoe vind je daar tijd voor?” Daar ben ik eens over gaan nadenken. Ik kwam tot de volgende tips om tijd te vinden om te lezen:

Schermen uit

Ik kijk bijna geen tv. Terwijl de rest voor het kastje zit of op een ander scherm bezig is, zit ik met mijn neus in een boek. Dat vraagt niet eens zo heel veel moeite. Het enige wat me op tv kan boeien is een mooie film of een misdaadserie. Aangezien die bijna allemaal aan een zoveelste herhaling toe zijn, mis ik dus weinig. Alleen als ik eens helemaal geen zin heb om te lezen, te moe ben of last heb van prikkende ogen, nestel ik mij voor de tv.

Altijd een boek bij de hand

Ik durf te zeggen dat ik (bijna) nooit zonder leesvoer de deur uit ga. Als ik op voorhand weet dat ik ergens zal moeten wachten, heb ik sowieso een boek of e-reader in mijn tas. Daarnaast is mijn gsm een extra redmiddel als ik niets bij de hand heb. Als er een onverwacht dood moment valt, dan kan ik op mijn telefoon aan mijn Bookchoice account. Op die manier is wachten nooit meer saai.

Lezen op de achtergrond

Ik had het eerder al eens over mijn ontdekking van het luisterboek. Ondertussen zijn luisterboeken niet meer weg te denken uit mijn leven. Als ik strijk of klusjes doe waarbij ik niet moet nadenken, dan staat er een luisterboek op. Ik vind het haast jammer dat ik door mijn nieuwe job niet lang meer in de auto zit. Dat was namelijk ook een uitgelezen moment om naar een boek te luisteren. Ook hier ben ik heel blij met mijn Bookchoice abonnement. Voor wie het niet kent: je kan de boeken als e-boek downloaden, maar ook als luisterboek. Vooral op de gsm en iPod is dit heel gemakkelijk. En het grote voordeel: als je geen tijd of zin hebt om verder te luisteren, dan lees je gewoon (of omgekeerd).

Voor het slapengaan

Ook mijn e-reader zou ik niet meer kunnen missen. Die gaat altijd met mij mee naar bed. Al is het maar één hoofdstuk, ik geraak niet meer in slaap als ik niet eerst nog een beetje gelezen heb. Door het achtergrondlicht van de e-reader hoef ik het licht in de slaapkamer niet aan te laten en stoor ik dus niemand. Het is een gewoonte geworden waar ik nog moeilijk vanaf zou geraken.

Afwisseling

Mensen spreken wel eens van een leesdip. Die kan allerlei oorzaken hebben: ziekte, stress, geen zin… Vroeger had ik ook soms periodes waarin ik niet of nauwelijks las. Ik weet niet of het toeval is of niet, maar het is lang geleden dat ik daar nog eens last van had. Ik merk wel dat ik veel meer verschillende dingen lees dan vroeger. Ik heb een periode bijna alleen maar thrillers gelezen. Na een tijdje wordt het dan moeilijk om nog verrast te worden (of je denkt dat je ondertussen slimmer bent dan al die speurders samen). Nu wissel ik veel meer af. Na een zwaarder literair werk kan een spannend jeugdboek een verademing zijn. Na enkele thrillers kan een poëziebundel voor rust in je hoofd zorgen. Soms heb je zin in ‘verstand op nul’ en een andere keer wil je juist geprikkeld worden door prachtige beelden en beeldende woorden. Zelfs een voorzichtige poging in een genre dat je normaal niet leest, kan de aanzet zijn om terug te keren naar je favoriete boeken. Zoals men zegt: verandering van spijs doet eten.

Have fun!

En dan het allerbelangrijkste: lees om te genieten en niet om een wedstrijd met jezelf te winnen. Ben jij iemand die heel traag elk woord consumeert, doe dat dan vooral. Ben jij iemand die één keer per maand de tv wil inruilen voor een boek, geniet er dan van. Of je nu een schoolgaande puber bent of een volwassen lezer: aan ‘moeten lezen’ heeft nog nooit iemand plezier beleefd. Het bijzondere aan lezen is en blijft dat je helemaal in een boek kan verdwijnen. Of dat er dan 10 of 100 in een jaar zijn, maakt helemaal niets uit.

Een gedachte over “Hoe lees je 100 boeken in één jaar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s