Ontmoetingen – Griet Op de Beeck in bibliotheek ARhus

Wat is het leuk om zussen te hebben die graag lezen en ook nog eens van dezelfde auteurs kunnen genieten. Zondag trokken we met onze ‘Sisters Leesclub’ naar Roeselare om te luisteren naar Griet Op de Beeck, die onder de titel Het beste wat we hebben vertelde over haar werk, maar vooral ook over zichzelf.

Ik wist niet zo goed wat ik ervan moest verwachten. Ik heb heel graag Vele hemels boven de zevende gelezen. Staat in mijn favorieten top 3. Kom hier dat ik u kus kon me wel bekoren, maar haalde voor mij niet de wauw die Vele hemels… wel had. Aan Het beste wat we hebben ben ik nog niet toegekomen. Ik zag Griet Op de Beeck één keer op tv bij Van Gils & Gasten en was toen eigenlijk niet laaiend enthousiast. Maar ik hou enorm van haar schrijfstijl en ben altijd benieuwd naar het verhaal dat een auteur te vertellen heeft. Daarom wou ik er in Roeselare wel graag bij zijn.

Geen minuut spijt heb ik daarvan gehad. Ik was meteen omvergeblazen over de kalme, maar vastberaden manier waarop Griet Op de Beeck haar verhaal afstak. Moeiteloos had ze al na twee zinnen haar publiek op de hand. Met veel expressie, een kwinkslag tussendoor en een boodschap die blijft hangen.

In anderhalf uur wisselde ze fragmenten uit haar boeken af met fragmenten uit haar leven. Op sommige momenten leek het bijna alsof je naar een lifecoach zat te luisteren. Ze overdonderde haar publiek met goede raad en oneliners die bleven hangen. Ik had ze willen noteren, maar was zo in haar verhaal meegezogen dat ik er de tijd niet voor genomen heb. Zelf sta ik nochtans redelijk sceptisch tegenover al te veel levenswijsheid. Als ik om me heen keek, zag ik mensen echter bevestigend knikken en tijdens de vragenronde werd duidelijk dat ze veel mensen had weten te raken op allerlei persoonlijke vlakken.

Het gevoel dat overheerste na de lezing: Griet Op de Beeck kan niet alleen fantastisch schrijven, ze is ook nog eens een boeiende verteller die weet waarover ze het heeft. Eerlijk en uit het hart komt ze op voor datgene waarin ze zelf steevast gelooft en hoopt ze zoveel mogelijk andere mensen te inspireren. Hoewel ik persoonlijk soms een beetje het idee kreeg naar een of andere goeroe aan het luisteren te zijn, is er toch wel een en ander blijven hangen. Ik heb niet alleen respect voor Griet Op de Beeck als schrijver, maar ook als spreker. Want laten we eerlijk wezen: niet elke auteur heeft ook de gave van het gesproken woord. Griet Op de Beeck dus wel.

Bekijk op bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s