Omringd door idioten – Thomas Erikson

Een mens is nooit te oud om te leren. Daarom vind ik het leuk af en toe ook eens non-fictie te lezen. Alleen duurt dat lezen altijd net iets langer. Er ligt namelijk altijd wel ergens fictie te schreeuwen om voorrang te krijgen. Omringd door idioten van Thomas Erikson heeft die voorrang zelf weten op te eisen.

Het boek is eigenlijk niet nieuw. In 2014 verscheen het in Zweden en volgens de sticker op de kaft zijn er ondertussen al 600 000 exemplaren van verkocht. Die kaft op zich roept al om opgepakt te worden. Die is redelijk sober, met alleen wat silhouetten, al dan niet in kleur.

Die kleuren zijn niet toevallig gekozen. Dit is namelijk waar het hele boek om draait. Thomas Erikson geeft ons inzicht in verschillende gedragsstijlen aan de hand van kleuren. Het is geen theorie die hij zelf verzonnen heeft. Het systeem is al 35 jaar in gebruik en werd in Zweden op punt gesteld door het IPU, het Instituut voor Persoonlijke Ontwikkeling. Thomas Erikson is een van hun consultants. Hij slaagde erin de kern van het systeem op een heldere manier duidelijk te maken in Omringd door idioten.

Kort samengevat komt het hierop neer: je kan menselijke gedragingen in vier categorieën of kleuren onderverdelen. Afhankelijk van de groep waartoe je behoort, ben je vooral dominant (rood), inspirerend (geel), stabiel (groen) of correct (blauw). Dit is de zogenaamde DISC-methode waarop het hele boek steunt. In 22 hoofdstukken wordt uit de doeken gedaan wat de kenmerken voor elke kleur zijn, de sterktes, de valkuilen, de manier van communiceren, omgaan met stress, met feedback… Kortom: het is een snelcursus omgaan met mensen die binnen een bepaald gedragstype vallen.

DISC-SChijf-
Bron afbeelding: webrandyou.nl

Het eerste wat opvalt zijn de eenvoudige taal en de duidelijke structuur van het boek. Het gaat niet alleen over kleuren, die kleuren worden ook consequent gebruikt als het om een bepaald gedragstype gaat. Dat zorgt ervoor dat de lezer niet voortdurend moet terugbladeren, maar heel snel de verschillende types kan onthouden en visualiseren. Bovendien wordt bij elk hoofdstuk dezelfde volgorde aangehouden. Of het nu gaat om conflicten, stress of iets anders, we krijgen telkens eerst te horen hoe het de rode groep vergaat, daarna de gele, groene en blauwe.

Het boek leest enorm vlot. Er worden geen ingewikkelde technische termen gebruikt en elk hoofdstuk is doorspekt met – zij het soms nogal extreme –  voorbeelden. Andere voorbeelden zijn dan weer heel herkenbaar.

Door de voortdurende herhaling van de verschillende gedragstypes in verschillende situaties (de situatie is anders, maar na een tijdje kan je al raden hoe de reactie van rood, geel, groen of blauw zal zijn), heb je na het lezen van het boek een goed beeld van die verschillende kleuren. Er blijft veel hangen. Achteraan in het boek kan je testen hoeveel er precies is blijven hangen. Erikson sluit namelijk af met een testje.

Is het een boek waarmee je zelf gedragsdeskundige zal worden? Nee. Zie het als een inleiding op het systeem, geschreven voor doorsnee mensen als ik die wel interesse hebben in het onderwerp, maar die er geen master in zullen behalen. Ik heb nu meer inzicht waarom het met sommige mensen wel klikt en met andere minder. Ik kreeg tips mee om met verschillende types van mensen om te gaan. En ik ga vooral ook onthouden dat de meeste mensen niet binnen één kleur te vatten zijn, maar dat een dominante kleur wel opvalt. Tot slot denk ik dat ik ook mijn eigen kleur(en) eruit gehaald heb. Welke dat zijn? Misschien ontdek je het wel als je het boek zelf leest…

Omringd door idioten | Thomas Erikson | uitgeverij Harper Collins (2018 – heruitgave) | 318 pg. | Vertaald uit het Zweeds door Wiveca Jongeneel

Met dank aan HarperCollins voor het recensie-exemplaar.

Bekijk op bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s