Het jaar van de weddenschap

De laatste dag van het jaar. Het ziet er naar uit dat ik mijn weddenschap met mezelf gehaald heb. Wie het zich nog herinnert: ik nam me voor een jaar lang geen cent uit te geven aan boeken voor mezelf.

Ongelooflijk hoe vaak ik mezelf tot de orde moest roepen. Zelfs het boek van Wim en Pedrouchka kon ik zelf niet kopen. De grootste uitdaging: de Boekenbeurs. Gelukkig was cadeautjes kopen wel toegestaan. En gelukkig mocht ik ook boekenbonnen inruilen. Resultaat: IK HEB HET GEHAALD! Heb ik er iets mee gewonnen? Alvast niet meer plaats in mijn boekenkast, want ik kreeg heel wat boeken van uitgeverijen toegestuurd. Extra centen in de portemonnee? Geen idee. Wel de voldoening en de trots dat ik het volgehouden heb.

Hoe zit het met de rest van mijn uitdagingen? Die zijn toch maar met wisselend succes afgerond.

Online uitdagingen: Hebban Reading Challenge en Boekenbingo van Iedereen Leest

Ik nam me voor 40 boeken te lezen voor de Hebban Reading Challenge. De eindstand: 78 boeken. De 50 categorieën heb ik helaas niet allemaal kunnen afvinken, maar dat stond ook niet op mijn prioriteitenlijst. De eindbalans daar: 41 van de 50 categorieën aangestipt.

Naar de Boekenbingo van Iedereen Leest heb ik eerlijk gezegd niet omgekeken, dus daar is het resultaat redelijk pover.

Minstens 1 Bookchoice boek per maand

Ik las (of luisterde vooral) 18 boeken uit mijn Bookchoice abonnement. Voor mij is hun uitbreiding met luisterboeken een geschenk uit de hemel. Aangezien ik op weg naar school (heen en terug) een uur in de auto zit, kan ik al een aardig stukje weglezen/luisteren. Ook strijken gaat vanaf nu gepaard met een luisterboek op de achtergrond.

Half gelezen boeken uitlezen

Tot mijn grote schande moet ik zeggen dat de boeken die eind vorig jaar half uitgelezen in de kast lagen, daar nog altijd liggen, met de bladwijzer al een jaarlang op dezelfde plaats. Misschien moet ik daar nu echt eens werk van maken. Misschien moet ik maar weer eens over goede voornemens gaan nadenken.

Boek of doek en Ken je Klassiekers

Ook wat dit blog betreft heb ik niet alle beloftes waargemaakt. Ik las wel verfilmde boeken, maar keek niet naar de film of blogde er niet over. Hetzelfde voor de klassiekers. Ik las er enkele in de eerste helft van het jaar, maar van een recensie of een artikel is er nog niets terechtgekomen. Wie weet, misschien lukt dat volgend jaar wel…

Mijn leesjaar samengevat in cijfers

Voor wie van cijfertjes houdt, hier zijn er enkele:

  • Ik las 78 boeken, in totaal goed voor 22 201 pagina’s leesplezier.
  • Ik las boeken van 31 verschillende uitgeverijen, waarvan HarperCollins (15), Ambo/Anthos (9) en Luitingh-Sijthoff (9) het best vertegenwoordigd werden. Misschien ben ik hier en daar wel een beetje slordig omgesprongen met het onderscheid uitgeverij – imprint.
  • Bijna de helft van de boeken was oorspronkelijk Nederlandstalig. De rest was vertaald uit 7 verschillende talen, waarbij het Engels duidelijk de kroon spant.

Al bij al had ik een heel bevredigend lees- en blogjaar. Ik las heel wat mooie boeken, leerde nieuwe auteurs kennen die ik zal blijven volgen, legde contacten met verschillende uitgeverijen, die ik ook graag wil blijven onderhouden. Het was op heel veel vlakken een boeiend jaar.

Ik beleef plezier in wat ik doe en hoop te groeien waar het nog beter kan. Jullie zijn daarbij mijn motor. Ik hoop dat 2019 ook voor jullie een jaar vol kansen, plezier, voldoening, dromen en verwezenlijkingen mag worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s