Thrillerauteur Luc Deflo overleden

Published by

on

Gisterenavond overleed de Vlaamse misdaadauteur Luc Deflo op 60-jarige leeftijd. De term ‘misdaadauteur’ is eigenlijk te zacht uitgedrukt. Deflo schreef snoeiharde psychologische thrillers. Ik vond hem zonder overdrijven onze beste Vlaamse thrillerauteur.

Wie zijn debuut, Naakte zielen (1999) gelezen heeft, was meteen gewaarschuwd: een thriller van Deflo lees je beter niet op een lege maag. Deflo schuwde geen bloed en gruwelen. Met het speurdersduo Bosmans en Deleu vestigde hij al snel zijn naam in het thrillermilieu en stak hij meteen met kop en schouders boven zijn collega’s uit. In plaats van te verzanden in zijn personages en in de valkuil van het bandwerk te trappen, wat sommige andere ‘serieschrijvers’ wel eens dreigt te overkomen, koos hij ervoor zich niet op één misdaadserie vast te pinnen. Hij begon eerst aan een nieuwe reeks, waarin Cel 5 vermiste kinderen opspoorde, maar trok zich daarna los van alle vaste personages. Een hele reeks stand-alones volgde.

Welk boek van Deflo je ook leest, één gevoel primeert altijd: elke brave burger kan zomaar een misdadiger worden. Daarin zit hem net de spanning in de boeken van Deflo. Het gaat niet in de eerste plaats om de actie, maar om de psychologie, de redenen waarom iemand doet wat hij doet. Een brave huis vader rijdt een scheve schaats en komt onbedoeld in een spiraal van geweld en moord terecht. Een simpele ziel heeft alles over voor de vrouw op wie hij zijn oog heeft laten vallen en doet daardoor dingen die desastreuze gevolgen hebben. Een man komt in conflict met zijn baas, wat onvoorziene consequenties met zich meebrengt. Gewone mensen, gedreven door passie, jaloezie,wraak, onmacht… De term psychologische thriller lijkt wel voor Luc Deflo uitgevonden te zijn.

Luc Deflo laat ons, naast scenario’s en  toneelteksten, 35 boeken na. Zijn laatste thriller, Verdorven, kwam uit in september. Ik kan niet beschrijven hoe erg ik het vind dat dit echt zijn laatste boek zal worden. Ik wens zijn familie en iedereen die hem na aan het hart lag veel sterkte.

Bekijk op bol.com

4 reacties op “Thrillerauteur Luc Deflo overleden”

  1. Guy Doms Avatar
    Guy Doms

    Wat een mooi eerbetoon aan het adres van Luc Deflo! Pas zestig jaar, ziek geworden, zijn laatste boek uitgebracht… En nu: de leegte. Ik heb hem persoonlijk gekend, enkele diepgaande gesprekken gevoerd, gemaild… Tot het in één keer heel stil werd.

    Like

    1. Ann Busquart Avatar
      Ann Busquart

      Ik kan me voorstellen, Guy, dat hij voor jou een nog veel grotere leegte nalaat. Het is heel triest nieuws en hij was, net als velen voor hem, veel te jong.

      Like

      1. Guy Doms Avatar
        Guy Doms

        Ann, je hebt de auteur Deflo heel krachtig en precies getypeerd. Helemaal zoals ik hem zou omschrijven. Dank je wel!

        Like

  2. Zomerlezen: boeken van overleden auteurs – boek&babbel Avatar

    […] zielen – Luc DefloNog meer dan bij de dood van Herman de Coninck was ik geschokt door het overlijden van Luc Deflo. Ik kies hier voor zijn debuut omdat ik ervan overtuigd ben dat je dan sowieso de rest van zijn […]

    Like

Plaats een reactie